Снимка: БГНЕС

Основната цел на НАТО не е да воюва, а да предотврати войната. Силни сме, защото сме обединени. Очаквам минимум две трети от съюзниците да изразходват 2% от БВП до срещата във Вашингтон, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

„НАТО е най-силният и успешен съюз в историята, защото ни обединява, помага ни да се развиваме и адаптираме, когато светът се променя. Днес живеем в опасен свят и трябва да отговорим на това. Атаката срещу един е атака срещу всички“, каза Столтенберг.

Той приветства делегацията на най-новия член на Алианса - Швеция.

Още по темата
Генералният секретар отбеляза, че Русия използва агресия и сила срещу Украйна, Грузия и Молдова и осъди подкрепата на Китай за Русия със стоки с двойна употреба - гражданска и военна.

Столтенберг порица и ролята на Северна Корея, която доставя хиляди артилерийски снаряди за руската армия.

Той подчерта, че НАТО ще покаже решимост на Срещата на върха на Алианса във Вашингтон като демонстрира стъпки към придобиване на повече сили и способности.

„Нещата вътре в съюза се подобряват. 18 държави инвестират повече от 2% от БВП за отбрана. През 2014 г., когато поехме ангажимент за повече инвестиции - 2% от БВП, само три държави го направиха. Тази година още през февруари бяха 18, а след това се присъедини Швеция и станаха 19. Очаквам минимум две трети от съюзниците да изразходват 2% от БВП до срещата във Вашингтон“, посочи Столтенберг.

Другата ключова тема във Вашингтон ще бъде Украйна.

„Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ за Украйна - военна, хуманитарна и икономическа. 99% от помощта е предоставена от държавите от НАТО“, каза генералният секретар и уточни, че това е позволило на украинците да освободят 50% от окупираната територия от началото на войната.

Йенс Столтенберг припомни, че през последните месеци Украйна не е получила всичко обещано заради забавянето на 60-те млрд. долара помощ в Конгреса на САЩ и неуспеха на европейската инициатива за 1 млрд. снаряди.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе отличен с Наградата за изключителна служба към Алианса. Отличието му връчи президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба по време на пленарното заседание на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, на която София е домакин.

Под ръководството на Столтенберг НАТО осъществи дълбоките промени, посочи Шчерба. Към НАТО се присъединиха и нови членове – Швеция и Финландия, отбеляза още Михал Шчерба. Вие осигурихте също така възможността да си сътрудничим по-тясно с нашите демократични партньори, така че да защитим международния демократичен ред, добави той. Има възможност да се добавят и други постижения към дългия списък на всичко постигнато от вас, докато приключите мандата си, каза още президентът на Парламентарната асамблея на НАТО.

Парламентарната асамблея на НАТО трябва да приеме своите препоръки за предстоящата през юли среща на върха на Алианса във Вашингтон, САЩ. София е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Организацията на Северноатлантическия договор. Днес е последният ден на форума, който започна в събота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase