Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков сподели, че високоскоростната влакова линия от София до Бургас трябва да е готова до три години - през 2027-ма. Маршрутът ще се минава за три часа. По думите на транспортния министър се работи за изпълнение на важните проекти в БДЖ - повишаване на скоростта, но и безопасността.
 
“Разстоянието от София до Бургас е 360 км, като машината ще се движи със 160 км/ч. и ще минава маршрута за 3 часа”, обясни Гвоздейков в ефира на Нова тв. По думите му към националната транспортна схема ангажимент имат както общините, така и Министерството на транспорта.

Гвоздейков допълни, че е подписан и договор с швейцарска компания, от която ще получим осем двуетажни влака. “Имаме опция при осигурено финансиране да поръчаме още три. Миналата седмица приключи процедурата за подаване на оферти за 35 едноетажни мотриси”, каза още транспортният министър.

Той обясни, че в у нас предстои изграждане и на широка мрежа от зарядни станции за електромобили. Проектът ще бъде изпълнен по програма „Транспортна свързаност”, като финансирането е около 90 милиона лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase