Снимка БГНЕС, архив
fallback

Сайт продава лекарства от Турция, които не са разрешени за продажба у нас. Това е показала проверка на Изпълнителната агенция по лекарствата по нареждане на Министерство на здравеопазването.

Министър Галя Кондева уточнява, че търговията с лекарства подлежи на разрешителен режим и се извършва само в аптеки и дрогерии. Търговия по интернет може да се извършва само с лекарства без лекарско предписание от лице, получило разрешение от Агенцията по лекарствата или удостоверение за регистрация от РЗИ като дрогерия, пише pariteni.

Аптеките и дрогериите публикуват на сайта си, чрез който извършват онлайн продажби, общо лого, разпознаваемо за целия ЕС. Списък на лицата, които извършват търговия по иинтернет с лекарства без лекарско предписание, заедно със съответния адрес за търговия, се съдържа на сайта на ИАЛ.

При проверката е установено, че въпросният сайт не съдържа специалното лого и не фигурира в списъка на сайта на Агенцията по лекарствата, посочва министърът. Установено е още, че на платформата са публикувани множество обяви за продажба на лекарства, които се отпускат само по лекарско предписание.

От публикуваните снимки пък се вижда, че опаковките им са само на чужд език и са с произход Турция. Част от продаваните лекарства дори нямат разрешение за употреба у нас. Заради нарушенията ИАЛ е поискала съдействие от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 1 месец

''БРИЛИК'' / в Турция е ''БРИЛИста'' , 23.5 евра ,.... а в България струва 148 лева ??????

35

Анонимен

преди 1 месец

В Гърция , НУРОФЕН - 1.40 ЛЕ-ВА , ФЪФ Бг - 11.86 лева !?Колко % е ПО-ЕВТИНО ????

34

...

преди 1 месец

значи НЕ само в турция лекарствата са по-евтини отколкото в БГ! В Гърция са по-евтини лекарствата! В Сърбия са по-евтини лекарствата! В Македония са по-евтини лекарствата! В Ромъния са по-евтини лекарствата! Така, че направете си извода!!! И това с по-евтините лекарства не е от вчера и днес така! Така е от десетилетия!!!! Най-обикновен аспирни в Гърция струва 79 цента в България е 3.39 лв за 20 таблетки!

fallback