Снимка: БГНЕС
fallback

На извънредно заседание в НС се събраха депутатите, а служебният премиер Димитър Главчев ще бъде изслушан във връзка с предстоящото увеличение на пенсиите. Новото увеличение ще е от началото на юли.

Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да задължат правителството да подкрепи решението на Надзорния съвет на НОИ за повишение на пенсиите с 11%. Повод за предложения проект е информация, появила се в публичното пространство, че заради очаквания по-нисък ръст на инфлацията осъвременяването по т.нар. швейцарско правило може да е 10%.

Швейцарското правило е начин за осъвременяване на пенсиите, който действа от 2000 година насам, припомни бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова пред БНР. "Заложен е в Кодекса за социално осигуряване. Процентът, който се получава за осъвременяване, се залага в бюджета на държавата и на Държавното обществено осигуряване. Бюджетът се приема през предходната година. Няма как да се работи с окончателни данни. Има едно неписано правило, че в него се залага това, което трябва да стигне”, допълни бившия министър.

Христова допълни, че осъвременяването по швейцарското правило става с решение на Надзорния съвет на НОИ. Осигурителният институт подготвят доклад с последните данни на статистиката за инфлацията и средния осигурителен доход за предходната година.

"Така е станало и сега. Не зная някой да е правил опит да взима решения с по-малкия процент. При положение, че парите са осигурени в бюджета".

Пред БНР Христова повдигна и темата и дали това е най-правилният механизъм за осъвременяване на пенсиите, тъй като някои от тях, особено по-старите, “изостават”. Според бившият министър има и друг начин за осъвременяване - например да се увеличи тежестта на всяка година прослужено време.

"Това дава представа за продължителния принос на човек към песионната система", добави Христова.

Пенсионните осигуровки са 17,8% от доходите.

Бившият социален министър отбеляза, че намалява броят на работната сила и в бъдеще може да се създадат проблеми с устойчивостта на пенсионната система. Задължителното допълнително пенсионно осигуряване не може да изиграе ролята, която се очакваше, обясни още тя. "Нямаше време и да се състои така, както е планирано в законодателството. Това е инвестиционна пенсионна схема".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Пенсионер

преди 3 месеца

Такива като Дацов, Шулева и Христова ги ползват винаги против пенсионерите.

8

Анонимен

преди 3 месеца

Трябва да се промени механизма за осъвременяване на пенсиите, а не на изчисляване на пенсиите. Трябва всяка година всички пенсии да се преизчисляват с осигурителния доход от последната година.

7

Анонимен

преди 3 месеца

Това, което трябва да се направи е да се провери кои са с фалшиви пенсии, фалшиви телкове. От време на време хващат по някой, но как се наказват тези, които са им ги отпуснали? Трябва да се наказават финансово с високи глоби!

fallback