Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите започна срещи с производители, преработватели и търговци на череши, за да ги предупреди, че от тази година са длъжни предварително да декларират превозите на реколтата от полето към търговската мрежа. Срещите се водят сред производителите от района на Кюстендил по повод старта на черешовия сезон. Правилата за предварително деклариране пред НАП обаче засягат всички производители и търговци в страната на плодове и зеленчуци, които се водят стоки с висок фискален риск.

От тази година е необходимо след прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци всеки превоз до преработватели и търговци в камиони над 3.5 т и количество над 500 кг да бъде деклариран по електронен път в НАП. Производителите трябва да подадат информация за превозните средства, количеството и вида на стоката, в колко часа и на кого предават продукцията си, както и крайната дестинация. Ако при проверка на данъчни инспектори по пътищата или в магазините се установи разтоварване на стока, която предварително не е била декларирана, глобите са огромни - те може да стигнат до 40% от стойността на товара, пишат от "Сега"

"Щетата от недеклариране на доходите в сектор "Плодове и зеленчуци" е в особено големи размери. По тази причина държавата трябваше да предприеме кардинални мерки за промяна на действащите режими и въвеждането на задължителното предварително деклариране. Целта е изсветляване не само на този сектор, а и на продажбата на много други основни хранителни продукти", коментира Филипина Тодорова, директор на Главна дирекция "Фискален контрол" в НАП. По думите ѝ всяка трета проверка на борсите за плодове и зеленчуци завършва с акт.

Задължителното предварително деклариране на стоки с висок фискален риск бе въведено от 1 октомври 2023 г. първо за превози от държава членка на ЕС към България или от нашата страна към държава от ЕС. По-късно – от 3 януари 2024 г., този режим стана задължителен и за превозите на територията на страната, както и за внос-износ с трети страни.

В списъка със стоките с висок фискален риск фигурират предимно бързооборотни хранителни стоки, както и горива, тъй като НАП и финансовото министерство смятат, че при тях има най-често укриване на обороти. Този списък съществува от няколко години, но до миналата година предварителното деклариране пред НАП на товарите с тези стоки беше доброволно.

Завишеният контрол предизвика големи проблеми за търговци и производители в първите дни на 2024 г.  Впоследствие се наложи НАП и МФ да облекчат част от информацията, която търговци и производители трябваше да попълват в електронните декларации. Редуциран бе и списъкът със стоките с висок фискален риск, като бяха извадени брашна, риби, сирена и кашкавали, кисели млека, колбаси и други преработени месни продукти.

В момента задължителното деклариране на товари над 500 кг, освен всички видове плодове и зеленчуци, засяга и всички видове меса, пресни млека, суроватки, мазнини, захар, кафе, олио, яйца и ядки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase