Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Всеки трети служител би напуснал, ако не получи увеличение на заплатата в рамките на 6 месеца, а други 36% биха напуснали в рамките на една година. Пред Bulgaria ON AIR Константин Цонев, съоснователят и главен оперативен директор на иновативна платформа за работа сподели, че в IT сферата има най-голяма трудност за намиране на кадри.

"Има по-голямо търсене, отколкото има кадри в България. Влизат доста международни компании, които отварят технически центрове и няма достатъчно добра държавна политика за произвеждането на допълнителни кадри, тъй като двете основни институции, които произвеждат такива кадри са частни",  Цонев в студиото на "България сутрин".

Според Мария Петрова липсата на кадри не е само в IT сектора. В сферата на администраията, обслужването на клиенти, финанси и счетоводство също непрекъснато се търсят кадри.

"Не мисля, че за някого ще е шок, че когато става въпрос за технически умения е малко по-трудно да се намерят кадри, но няма почти индустрия или вертикал в определена индустрия, която да не страда от недостиг на квалифициран персонал", отбеляза ръководителят на отдел "Бизнес развитие и продажби" към същата голяма иновативна платформа за работа Мария Петрова пред телевизията.

Петова допълни, че в момента Европейската комисия обсъжда закон, с който задължително работодателите да казват всяко едно условие към съответните работници. Според нея това ще направи пазара по-прозрачен, но е категорична, че заплатата е водеща при търсенето на работа.

Шефовете на различни фирми и компании започват постепенно да използват други стратегии, с които да задържат кадрите си.

"Тези неща имат доста голямо значение за един определен тип от хора, които вече взимат заплата, която им е нужна и за този тип хора не е основно това - културата в компанията е важна, екипът, мениджмънта, доколко техният глас е чут. Но това са неща, на които хора с голямо възнаграждение обръщат внимание. Човек, който едва връзва двата края, за него няма значение дали екипът е готин", каза Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Някой

преди 3 месеца

При много неща в живота не всичко е пари. Хората учат обикновено по трудният начин. Критериите за всяко нещо са съвкупност от факти. Когато те завладеят само парите ти си вече тотал щета. Амортизация под една или друга форма.....

67

Анонимен

преди 3 месеца

Вече го направих. Трябва човек да си преследва интереса.

66

Анонимен

преди 3 месеца

Да, пари никъде не дават ей така, но ако няма перспектива веднага на ново място, където търсят кадри със стаж.

fallback