Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Дете без задължителните имунизации да не може да посещава училище или организиран колектив от деца. Това е старо предложение на Сдружението на общопрактикуващите лекари, за което припомни д-р Костадин Сотиров в интервю за БНР.

Към момента ограничението важи само за детски градини, като се допускат и деца, които не са ваксинирани по медицински причини.

Според д-р Сотиров законодателството трябва да бъде променено така, че неваксинираните по календара деца не трябва да се допускат в родителски кооперативи, в училища, на екскурзии и зелени училища.

"И това ще окаже един по-добър ефект относно имунизирането", каза д-р Сотиров.

Личният лекар с практика в Пловдив обясни, че някои родители подписват отказ детето им да бъде имунизирано, след което плащат еднократна глоба на Здравната инспекция и с това приключват този процес. Проблемът е с родители, които лекарите не могат да открият.

"Проблемът е да докажем след това, че ние сме ги потърсили. Има различни тълкувания от страна на министерството какво е доказателството, че ние сме ги потърсили. Някои от тълкуванията е единствено писмо с обратна разписка, но всичко това прахосва времето на лекарите", казва медикът.

Един от пациентите на д-р Сотиров е дете, което през тази година навършва шест години и подлежи на имунизация за коклюш. От януари до момента родителите му отказват контакт с лекаря.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 1 месец

Медиците носят такава вина за всички грешки при ковид пандемията и вместо да имат очи да се извинят на народа и да поемат някаква отговорност, имат нахалството да изискват! Кунчев даже още не е отстранен от поста!

50

георги тодоров

преди 1 месец

дадох имената му и телефона му и практиката му.

49

Анонимен

преди 1 месец

Точно така. Подкрепям 49. Ако ще са задължителни тогава по закон трябва да поемат отговорност за всякакви странични ефекти. Ние децата си не сме ги намерили на улицата. По мое време бяхме ваксинирани - да, но тия ваксини наистина работеха и повечето са били само веднъж в живота. Сега никой не знае какво има в тия съвременни бъркочи.

fallback