Повишеното кръвно налягане остава водещ фактор, допринасящ за смъртността и преждевременното развитие на множество заболявания в световен мащаб. Данните са категорични - хипертонията причинява над 50% от случаите на сърдечни заболявания, инсулт и сърдечна недостатъчност.

"Сърдечно-съдовите заболявания продължават, а по нашите географски ширини са водеща причина за множество нехубави събития, които се случват. Разумно е човек да знае стойностите си на артериалното налягане. Малко ни убягва цялото това нещо. В повечето случаи се оказва, че им е съобщено за високото налягане. Това значи, че от тук нататък много неща трябва да се променят. Трябва да се приеме фактът, че това е едно многолико заболяване и то не минава. Това е нещо, с което ще трябва да се научим да живеем", заяви кардиологът проф. Арман Постаджиян в студиото на "България сутрин".

Според него можем да добием представа за средните стойности на кръвното си налягане като го мерим два пъти на ден в период от седмица.

"Кръвното е една променлива. Ако разберем това, ще можем по-спокойно да възприемем стойностите. Вярвам в инструмента, наречен домашно измерване на артериалното налягане в отсъствието на медицински специалист. В рамките на едноседмичен период по 2 пъти дневно, за да добием представа какво е, какви са средните стойности. Апаратите, които са с маншета в ръката, се препоръчват. Тези часовници за ръката със сигурност са бъдещето, но не и настоящето на правилното измерване, защото има много неточности. На хората, които приемат предикамент, е много полезно преди да отидат на лекар", допълни проф. Постаджиян за Bulgaria ON AIR.

Проблемът с кръвното налягане е често неглижиран и по-често срещан при мъжете, отбеляза кардиологът.

"Със сигурност възрастта е фактор. Факт е, че това, което наблюдаваме в нашата страна, е едно подмладяване от 40-50 години и то предимно мъжкият пол. Това е мъжко заболяване. Много често това се неглижира като проблем и после се учудваме от резултатите. Има медикаменти, които самостоятелно и в комбинация регулират състоянието", коментира гостът.

Проф. Постаджиян е на мнение, че е добре да сме физически активни, както и да избягваме солта в храната.

"Никога няма да сбъркаме, ако кажем лоша дума за солта. В хранителните продукти има прекомерно много сол. Категорично най-практичният съвет е това, както и да разширим физическата си активност", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase