Снимка БГНЕС

Дупката в армията е близо 9000 души. Това разкри в интервю за NOVA NEWS бившият министър на отбраната Тодор Тагарев. Той обяви, че на хартия армията ни наброява 43 000 действащи и в резерв, но всъщност е с около 20 на сто под това число. На практика това означава, че над 8500 души са само на хартия.

"COVID-19 оказа сериозно влияние върху поемането на такъв тип тежки задължения, а специално за разликата между 2022 и 2023 г. факторът беше дезинформационната кампания срещу нас, кабинета и хората, които носят униформа – "не отивайте там, защото ще ви пратят в Украйна да воювате".

Тази кампания все още не е приключила и в нея участваха парламентарно представени политически сили. Те самите носят отговорност, че армията не е окомплектована както трябва“, заяви тогава Тагарев.

По негово мнение, кадровата криза отива и към желаещите за офицерската професия. "Срещу нас беше проведена много мощна дезинформационна кампания. Какъв беше ефектът?

В сравнение с 2022 г. имаме с 35% по-малко кандидати за НВУ и реално имаме 45% по-малко курсанти в първи курс. Местата, които се попълниха са 22%. Тези кампании се водят и от сили вътре в нашето общество. Така че искаме, или не искаме, няма как да не обръщаме внимание на този проблем", разкри наскоро вече бившият министър на отбраната.

Сега Тагарев обяви, че успокояващото е, че "поддържаме обаче пропорционално по-голям личен състав в сравнение с по-големи страни като Германия".

По негови думи, има фаворизиране на МВР пред МО. Това е огромен проблем за армията, защото се отразява и на заплащането на служителите, коментира той. Бившият военен министър допълни, че ще бъде необходимо да се дават още средства за отбрана.

"След агресивните действия на Русия стана ясно, че отново трябва да поемаме по-голям дял от гаранциите за своята собствена сигурност, това е обща политика на НАТО", коментира Тагарев и обяви, че "системата ни за защита срещу руско невоенно влияние не е достатъчно добра".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase