Снимка: архив, БГНЕС

България хич не е зле като брой туристи, нито като реклама, която правим в чужбина. Това заяви в интервю пред БНР Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Около 170 000 пътувания в чужбина ще имат българите и около 820 000 ще са чужденците у нас, като 63% ще пътуват повече от един път в рамките на тези 10 дни в началото на май.

През целия май ще той предвижда се надхвърлят 800 000 посещения на чужденци в България,  а сега за Великден „очакваме да дойдат около 70 000 за тази тържественост от Източното православие. Това са хора, които вече са идвали, виждали са и сега водят свои близки приятели“.

По-голямата част ще са предимно от ЕС – съседни на България държави, уточни Драганов. И обяви, че през летния туристически сезон у нас ще работят 360 000 българи и  около 14 000 са чужденците, които привличаме годишно в България.

„Това не е проблем на обществото, откъде някой ще се напазарува работници“, категоричен е Драганов.

Според него този сезон у нас ще е по-силен от 2023 г.

"Българският туризъм е подготвен – това са предварителни договори, подписани през 2022 г. Това, което ще направи сегашният министър на туризма Евтим Милошев, е за туристите през 2025 и 2026 г., посочи туристическият анализатор." И допълни: "Ние правим грешка, като казваме „няма средства за реклама“. Тъй като бюджетът на Министерство на туризма е около 26 млн. лв., от тях около 12 млн. лв. отиват за реклама в изложения в чужбина, но ние не смятаме какво дава туристическият бизнес за участие в различните платформи за резервации. Там всеки хотел дава 18% от това, което вие виждате като цена.  Сумарно се получава, че България има около 68 млн. евро за реклама. И ако го разделим на тези 12 млн. чужденци, които влизат в страната ни, виждаме, че даваме около 6 евро на чужденец у нас, а Гърция дава около 11 на влезнал турист и в Турция е почти същото", каза Драганов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase