Снимка: БГНЕС
fallback

От НОИ съобщават, че са спазили срока и са изпълнили решението на НС еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително.

Великденска добвака получиха 534 хиляди души, но сред тях към момента няма правна възможност да бъдат включени лицата с увреждания, които са подали в Агенцията за социално подпомагане (АСП) заявление-декларация за предоставяне на лична помощ.

Добавката за чужда помощ, изплащана към пенсиите на хора с увреждания, се пренасочва за плащане на труда на асистентите, с което държавата гарантира адекватна подкрепа.

Услугата "личен асистент" отговаря на индивидуалните му потребности. Ако пенсията на лице с увреждане заедно с добавката за чужда помощ надвишава сумата от 526 лева, по силата на приетото от Народното събрание решение, лицето няма право на великденска добавка.

Като единствено правоприлагащ орган НОИ не може да предприема каквито и да било действия в нарушение на приети от парламента решения.

Преценката дали в случая е налице несправедливост и необходимост от действия за нейното преодоляване е въпрос на анализ и на съответно законодателно и политическо решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

7

преди 3 седмици

Ами те получават повече от работещите хора дори. Чисти 948 лв. Пенсия 442+ добавка от НОИ чужда помощ 207+ помощ от социалните 299 лв. Ако не получават 207 лв., имат асистент, заплатен от държавата, т.е. пак от работещите бедни.

12

Авс

преди 4 седмици

За ШИШИ,Демби, Кирчо, КОКОРЧО и Бай тиквун може а за инвалидите не може. Срамота е това господа депутата. Дано да ви заседне краденото.

11

Анонимен

преди 4 седмици

Позор!

fallback