Снимка БГНЕС, архив

Парламентът реши да освободи управителя на НЗОК Станимир Михайлов, който пет месеца чака да бъде приета неговата оставка, предаде "Фокус".

При гласуването 116 бяха "за", 56 бяха "против", нямаше въздържали се, а ИТН не участваха в гласуването.

В дебатите от ПП-ДБ посочиха, че ако и управителят бъде освободен, то НЗОК щяла да бъде овладяна от ГЕРБ.

"В момента е очевидно поемането на управлението пряко на НЗОК не от лица, излъчени от други органи, а от колегите от ГЕРБ-СДС", заяви Васил Пандов. Той поиска да бъде разгледана и оставката на подуправителя Момчил Мавров.

Цончо Ганев от "Възраждане" обвини ПП-ДБ в некомпетентност, той каза, че последните променяли законодателството в здравеопазването, за да "могат да си набутат своите калинки". Той припомни споровете през лятото на миналата година около избора на Станимир Михайлов за шеф на Здравната каса.

От ИТН заявиха, че няма да участват в гласуването. Мотивът им за това бил, че не били съгласни с неговия избор от самото начало.

Още по темата

По време на обсъжданията пък Васил Пандов направи процедура, в която поиска да бъде оттеглена точката, тъй като управителят на НЗОК бил оттеглил оставката си.

Костадин Ангелов пък заподозря натиск срещу Михайлов и заяви, че ГЕРБ ще внесе сигнал за разследване по случая.

Това доведе до 15-минутна почивка, поискана от Асен Василев, в която депутатите трябваше да уредят правния казус, който се получи вследствие на действията на Станимир Михайлов.

След нея дебатите продължиха. Стана ясно, че през вчерашния ден подуправителят Момчил Мавров оттеглил също своята оставка, а малко преди края на дебатите от ПП-ДБ поискаха Станимир Михайлов да влезе в зала, което бе прието. Костадин Ангелов пък обяви от трибуната, че оттеглянето на неговата оставка станало чрез сътрудник на втората политическа сила.

Вижте снимки от днешното заседание в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase