Стартира национална кампания за пътна безопасност “Написах ти писмо”. Така нарушителите на пътя ще получават лични писма от семейства на загинали. Пред Bulgaria ON AIR гл. инсп. Мария Ботева и инициаторът на кампанията Йордан Жечев разказаха повече.

"За съжаление всички сме свидетели на това какво се случва. Тази тема е навсякъде около нас. Много голяма част от това е плод на това, че не се сещаме да внимаваме", заяви Йордан Жечев в студиото на "България сутрин".

Писмата от семействата на загиналите на пътя ще се прилагат към електронните фишове на хората, които са нарушили закона на улицата.

"Това е една наистина нелека задача, изключително трудна за нас. Тя ще предизвика емоции дори у служителите на МВР, които ще трябва от другата седмица да започнат заедно с електронния фиш, в пощенски плик да поставят и едно такова писмо. Това е много трудно за всички. Не е тайна за никого колко много човешки животи биват отнемани, не само в нашата страна, а в цял свят", каза гл. инспектор в отдел "Пътна полиция" Мария Ботева.

Ботева посочи, че в тези писма най-често срещаният израз е "чакай ме" и напомни, че във всяка една статистика, свързана със загинали хора, зад всяка цифра стои човек.

Жечев казва, че кампанията няма да е панацея, но определено е стъпка към един по-спокоен живот на пътя.

"Умът е странно нещо и споменът е странно нещо. С част от родителите си говорихме как всеки от тях знае къде точно е бил, когато е разбрал за произшествието. Представяме си, че ако човек, заедно с наложената му законово глоба, прочете посланието и стане свидетел на това, ще му остане не само в ума, а и във въображението", сподели Жечев.

Към момента в кампанията са планирани 36 000 писма, които да достигнат до нарушителите на пътя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase