Снимка: БГНЕС

Днес се отбелязват 145 години от приемането на Търновската конституция от Учредителното народно събрание, свикано в Търново на 10 февруари 1879 година. На тази дата президентът Румен Радев отправи призив да си припомним държавническия подход, издигнат от нашите предшественици, и да си пожелаем повече да не позволяваме на никой да го принизява.

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години приеха Търновската конституция и положиха основите на възроденото ни отечество. Това заявява президентът Румен Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите.

16 април 1879 г. е рождената дата не само на българския конституционализъм, но и на стремежа за развитието на България като правова държава, посочва Румен Радев. Президентът отбелязва, че свободният и демократичен дух на народа ни е бил въплътен в първата ни конституция от общественици, сред които се открояват имената на Петко Каравелов, Петко Славейков, Драган Цанков, д-р Константин Стоилов, Григор Начович, Тодор Икономов, Марко Балабанов и много други.

„Тяхното начинание е пример как се отстоява българската идентичност и суверенитет. То е урок за политическа и юридическа зрялост и за съзнанието, че законите се правят от народа и за народа, а в това дело няма място за безименно авторство и безотговорност“, заявява Радев.

В приветствието си президентът посочва, че Търновската конституция е с непреходно значение за развитието на страната ни.

По повод професионалния празник на юристите Румен Радев им пожелава да устояват на всекидневните изпитания и да останат верни на благородното си призвание да са стожер на законността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase