Снимка БГНЕС, архив
fallback

4-годишното дете, което стана първият болен от морбили българин от години насам, може и да е било ваксинирано само по документи. За болното дете стана ясно преди седмица, като тогава изрично бе обявено, че то е приело първата задължителна ваксина срещу заразата.

Тази версия допусна пред Нова телевизия шефката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

По документи детете е ваксинирано, но няма антитела, разясни проф. Христова. Тя подчерта, че в между 1 и 5% от случаите хората образуват много за кратко антитела срещу болестта, а след това те изчезват. Съществува и възможност, която обаче не може да бъде доказана, че пациентът е бил ваксиниран само по документи. „Докато са единични случаи, опасност няма", увери експертът.

Между 20 и 25% от кърлежите носят зарази. Най-опасната от тях е лаймската болест, разясни още проф. Ива Христова По думите ѝ обаче едва 10 на 100 от ухапванията от заразени насекоми поразяват човешкото тяло. Това означава, че едва между 2 и 2, 5% от случаите на ухапани ще бъдат заразени.

Oще по темата

Христова увери, че пръсканията против насекомите вече са запознали в цялата страна. При ухапване е възможна профилактика, но предвид малкия процент на зараза, тя не се препоръчва. По думите на специалиста това би довело до скок на антибиотичната резистентност. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни, че в първите няколко месеца от заразяването с лаймска болест лечението с антибиотик е много ефикасно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 месец

АНтиваксърче със сигурност с родители ЗА ЗАТВОРА! Ваксината срещу Морбили е 101% ЕФИКАСНА! Неслучайно първи случай от не знам колко десетилетия. Откакто разни умопобъркани антиваксъри без 2 капки акъл и без 2лв. в джоба се навъдиха и разни чавета на разни нагли безпарични гастарбайтери се натикаха в училищата с нормалните деца.

18

Анонимен

преди 1 месец

Всички ваксинирани за ковид от моето обкръжение за 2 г. се разболяха по 5-6 пъти и повечето стигнаха болница от "лекото изкарване". ----Всички ваксинирани от моето обкръжение изкараха Ковид вкъщи. Всички починали от Ковид от моето обкръжение не бяха ваксинирани. Някои от починалите не бяха се ваксинирали, защото бяха чули антиваксърксата словесна диария и се бяха уплашили.

17

ами

преди 1 месец

проф.Христова,айде да спрете с тези безумни изказвания,заради желанието си да втълпите на народа,че ваксиниран ли си,значи "ще го караш леко".как ви идва наум да кажете,че детето е вкасинирано по документи,от какъв заор бе другарко проф.,това да не са ковид сертификатите,които задължихте народа и те шмекеруваха?!?Всички ваксинирани за ковид от моето обкръжение за 2 г. се разболяха по 5-6 пъти и повечето стигнаха болница от "лекото изкарване".Спрете вече бе хора,уж сте доктори,а ни цакате....

fallback