fallback

Преди дни на Острова бе разкрита най-мащабната схема за източване на социални помощи в Англия и Уелс. Зад нея стоят петима българи, които в продължение на близо четири години са източвали с фалшиви документи пари за т.нар. универсален кредит - социална помощ за бедни и безработни.

Обвиняеми са Галина Николова, на 38 г., Стоян Стоянов, на 27 г., Цветка Тодорова, на 52 г., Гюнеш Али, на 33 г., и Патриция Панева, на 26 г.

Как е работила схемата?

Групата е подавала хиляди фалшиви молби за универсален кредит, като е използвала крадени самоличности на реални хора. Участниците са предлагали консултациите си на желаещи да се регистрират в системата за помощи.

Oще по темата
При обиска в домовете на им полицията е открила пачки със 750 000 британски лири. Парите са получени през 6000 фалшиви заявления, част от тях подадени през откритите 900 мобилни устройства, стотици формуляри за кандидатстване, натъпкани в кашони. Присвоената сума е общо 54 млн. британски лири

Лукс, пачки и мятане на банкноти

Най-голям отзвук новината намери сред последователите на ТикТок, съобщава bTV. В стотици видеокоментари се показваха клипчетата, намерени в телефоните на един от обвиняемите, на които хвърлят банкноти от 20 паунда из апартамента на един от обвиняемите. Пудели няма, но пачките са впечатляващи.

Открити са и други клипчета, на които се е вижда луксозният живот на българите на гърба на английската социална система.

Сред коментарите не липсват и въпроси за това дали Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова, Гюнеш Али и Патриция Панева ще получат справедлива присъда или ще се разминат с минимално наказание, след като са се признали за виновни в съда.

Five Bulgarian gang members have been described as Britain's biggest-ever benefit fraud gang.

They all pleaded guilty after falsely claiming more than £50 million in Universal Credit.

5 News' @peterofthelane reports. pic.twitter.com/yzubzcCXcb

— Channel 5 News (@5_News) April 10, 2024


На 27 май ще станат ясни присъдите на участниците в мащабната измамна схема. Все повече британци обаче повдигат отново въпроса дали не трябва да се затегне контролът при предоставянето на социални помощи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Stamen

преди 1 месец

Е, най-бедната държава- да. Но не в целия свят, а само в ЕС.

72

malgiorno a tutti

преди 1 месец

Хубаво ще е да ги накажат със (не точно) замах, точно както наказаха Уилям Уолъс едно време, за назидание :).

71

Интересно

преди 1 месец

Дали след присъдата ще върнат откраднатите милиони ? Та те са живеели като царе толкова години - похарчили са поне 2/3 от откраднатите милиони. И как се възмездява такава кражба в Англия и в България ? Нашите управници вече 35 г. крадат стотици милиарди , а няма съд за тях !!! И пак се канят да крадат, нищо, че сме най-бедната държава в целия свят !!!

fallback