Снимка: Bulgaria ON AIR

В Република Северна Македония е в ход кампанията на кандидатите за президент. Те ще се борят за доверието на избирателите на 24 април. 17 партии и коалиции пък са заявили участие в предстоящия парламентарен вот, който е насрочен за 8 май. В кампанията много често се споменава и страната ни.

"Колкото повече се злоупотребява в предизборната кампания с темата "България" от македонските политици, толкова по-трудни ще стават разговорите след това", каза пред БНР журналистът Милена Милотинова.

"За огромно съжаление, кампанията започна с антибългарски послания. Те са основната опорка на политиците. Говори се за български диктат, за предоговаряне на условията с ЕС и неизпълнение на преговорната рамка, в която е записано, че българите трябва да бъдат вписани в Конституцията на Северна Македония. Всичко това поддържа една илюзия, че има основа за предоговаряне. Така македонските политици отдалечават обществото си от ЕС. Затова тази илюзия е твърде опасна", смята Милотинова.

Според нея македонските политици нямат смелост да кажат как стоят нещата, а те са твърде прости – има преговорна рамка, която е одобрена от страните членки на ЕС и от Северна Македония.

"Вписването на българите е незаобиколимо условие. ВМРО-ДПМНЕ отсега декларира, че няма да има конституционни промени. Ако Македония още малко се забави с изпълнението на това условие, Албания може да започне преговори сама. Тази двойка може да бъде разделена", заяви Милотинова и допълни, че е наивно е да се смята, че Скопие може да поставя условия на Брюксел.

"За пореден път се доказва, че не България има проблем с Република Северна Македония, както се опитват някои политици в Скопие да втълпят на избирателите, а Северна Македония има проблем, който е вътрешен за самата държава, създаден е от нея и те се опитват да го интернационализират, но без успех. Това може да им изиграе лоша шега", каза още журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase