Снимка: БГНЕС

От „Продължаваме промяната“ (ПП) излязоха с позиция по повод изявлението на служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова за размера на фискалния резерв. Резервът в края на март е 9,9 млрд. лева, се посочва в позицията на пресцентъра на партията.

В началото на април са били направени големи плащания, като 1,6 млрд. лева към Българския енергиен холдинг (БЕХ) за дълга на "Топлофикация – София", както и 1,5 млрд. лева за изплащането на пенсиите за април.

Очакваните данъчни приходи през април са 3,9 млрд. лв., като датите за тях са на 14 април - данък добавена стойност, и след 25 април - данък върху доходите на физическите лица и осигуровки. Заради тази цикличност резервът се мери винаги към края на месеца, се посочва в позицията на ПП. Така че в края на април се очаква фискалният резерв да е пак над 9 млрд. лв., допълват от формацията.

Още по темата

„Трудно ми е да повярвам, че г-жа Петкова, която също получава ежедневните справки от дирекция “Държавно Съкровище”, не знае тези факти. Надявам се, че няма да пробват да ни сервират втора серия от “държавата фалира” и “ще умрем от студ”, заяви съпредседателят на ПП и бивш министър на финансите Асен Василев.

По-рано днес служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова съобщи, че по данни на БНБ фискалният резерв към 8 април е 6,689 млрд. лева. Беше казано, че към 29 март фискалният резерв е бил 9,9 млрд. лева, каза Петкова по повод дадената по-рано днес пресконференция, заедно с Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase