Снимка: БГНЕС

Агенция "Митници" има нов шеф. Това ще бъде Георги Димов, който до момента е заемал поста на заместник-изпълнителен директор на НАП. Румен Спецов пък ще продължи да ръководи НАП. Това заяви служебният финансов министър Людмила Петкова на брифинг във Финансовото министерство.

"Събираемостта на бюджетните приходи е от ключово значение за доброто управление на държавата и за защита на нейните фискални интереси", заяви Петкова.

"Не се предвижда съкращаване на служители от двете приходни агенции. Няма да бъде намалявана числеността на приходните агенции. Ще бъде ползван опитът на всички служители", категоричен бе финансовият министър.

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ше бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси.

"Събираемостта на приходите е приоритет, но и прозрачността на публичните финанси, информираност на обществото, за мен също е приоритет", заяви Петкова, цитирана от "Фокус".

Тя каза, че е проверила състоянието на фискалния резерв на страната със стъпването си в днес на длъжността. Към 8 април той е в размер 6 689 000 лева.

"Беше по принцип отбелязано, че фискалният резерв е 9,9 млрд. лева. Това са данни към 29 март. По отношение на фискалния резерв, от тази сума, която посочих, 4 млрд. са средствата от сребърния фонд", обясни тя.

Към тези близо 6,7 млрд. се добавяли и вземанията, които са от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи и аванси. Оценката им е около 2 млрд. лева и включват очакваните постъпления от втория транш по ПВУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase