Снимка Пиксабей

17-годишните ще шофират само с придружител - това предвиждат одобрените от правителството промени в Закона за движение по пътищата.

Водеща цел са мерки за повишаване на безопасността и полагането на основи на тенденция за трайно намаляване на броя на жертвите на пътнотранспортни произшествия, обясняват от Министерския съвет.

Идеята е младите шофьори да трупат опит чрез шофиране с придружител още от 17-годишна възраст, когато ще получат и книжката си. Сами ще могат да сядат зад волана едва след навършване на пълнолетие.

Законопроектът обхваща регламентация на стойностите на максимално разрешената скорост във и извън населено място, автомагистрала и скоростен път за различните категории моторни превозни средства, както и уреждане на зони в населените места, в рамките на които да важи ограничение на скоростта от 30 км/час за всички превозни средства, пише Марица.

Повишаването на ефективността при изпълнение на наложените наказания е адресирано с условие за извършване на преглед за техническа изправност, а именно да са заплатени глобите по влезли в сила наказателни постановления и фишове за нарушения, извършени с представеното за преглед превозно средство.

Предвидени са и нови принудителни административни мерки – временно отнемане на шофьорската книжка до решаване на въпроса за отговорността за всички нарушения, които законът наказва с отнемане на свидетелството за управление. Въведена е също така промяна в размера на налаганите наказания, както по отношение на лишаване от право на управление на МПС, така и на размера на глобите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase