Снимка БГНЕС

Неизвестни лица и случайни камиони саботират премахването на незаконните сгради на територията на Държавно ловно стопанство "Искър". Днес заместник-кметът по финансите на София Иван Василев се опита да извърши проверка в базата. От нея станало ясно, че порталът на стопанството е препречен с автомобил, който не позволява на строителната техника да влезе и да продължи бутането.

Освен това багерите на общинското дружество "Софекострой" са изкарани извън стопанството и са с прерязани кабели. Поради тези причини събарянето на сградите, което започна в петък, е било преустановено през почивните дни и вчера. От Столична община съобщиха, че ще се сезират прокуратурата за повредената техника.

В присъствието на журналисти Василев направи неуспешен опит да се свърже по телефона с шефа на ловното стопанство Иван Дивизиев. Същото се случи и при позвъняване на Валентин Чамбов, който е директор на предприятието, под чиято шапка е стопанството край язовир "Искър".

Още по темата
Василев поясни, че вчера е говорил с Дивизиев, който му обяснил, че не знае чий е автомобилът, пречещ на достъпа до управляваната от него база. Василев съобщи, че е разговарял и с представители на СДВР, които му отговорили, че няма да съдействат и да осигурят влизането на общината в ловното стопанство, тъй като екипите им били "на терен".   

От Югозападното държавно предприятие потвърдиха, че има издадена заповед от директора на ловно стопанство „Искър”, която ограничава достъпа на хора и автомобили на територията на стопанството с цел „намаляване на риска от преждевременно раждане на бременни кошути”, за което разказа БНТ.

Вчера отново имаше опит за влизане в имота, за да бъде премахнат, но катинарът и автомобилът възпрепятстваха това. Техниката беше повредена от неясни към момента извършители на територията на ловното стопанство, заявиха от общината.

Това наложи днес да се стигне до принудително влизане.

В петък Столичната община започна премахването на три незаконни постройки край язовир „Искър“. Сградите са на територията на държавното ловно стопанство „Искър“, съобщи кметът на София Васил Терзиев.

Събарянето започна, след като Върховният административен съд потвърди издадените от главния архитект на София Здравко Здравков заповеди за премахване на незаконните постройки.

Изтекъл е и срокът, в който собственикът е имал възможност доброволно и за своя сметка да премахне обектите. Със заповеди на главния архитект на София от 2021 г. и от 2022 г. беше разпоредено на „Био майнинг“ АД с действителен собственик Румен Гайтански и на Югозападното държавно предприятие да премахнат незаконните постройки.

Кметът Терзиев изчисли, че бутането на сградите ще отнеме между 3 и 6 месеца и ще струва на общината до 2.4 млн лв., след което сумата ще бъде предявена по съдебен ред на дружеството.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase