Снимка: БГНЕС
fallback

Частни фирми, свързани със строителството на тунел "Железница" на магистрала "Струма", ще бъдат разследвани, съобщиха от прокуратурата на ЕС. Претърсванията целят събиране на доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, се посочва в съобщението.

Строителството на тунела се ръководи от Агенция "Пътна инфраструктура", която сключи договор с консорциум от три фирми за осъществяването на проекта, съфинансиран по оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" ( 2014-2020 г.). Изпълнителят получи близо 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро), 85 на сто чрез фондовете на ЕС, се допълва в съобщението.

Европейската прокуратура в София е получила сигнал от ДАНС и е започнала проверка, предаде БТА.

Едно от дружествата от консорциума е заподозряно в няколко престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваното дружество е извършило за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5,6 милиона евро) към верига от "кухи" фирми и това е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета.

Тези компании и лица се появяват и в друго неприключило разследване на Прокуратурата на ЕС по инфраструктурни проекти в железопътния сектор, се пояснява в съобщението. Уточнява се, че днес обиските са били извършени от Главна дирекция "Национална полиция" и ДАНС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Мнение

преди 1 месец

Имат свидетел, който е видял барисав да излиза с един милион в брой от офис на гепи. Няма спасение за Буда и за заровеното в градинката му

47

Анонимен

преди 1 месец

По време на онези години беше така, т.е. моделът ГЕРБ се прилагаше.

46

Радослав

преди 1 месец

Всички държавни поръчки свързани с инфраструктурата се печелят от 3 фирми на кръст. 1000 акции, разследвания, проверки и тн., в обекти на които и 5 годишно ще констатира допуснати съществени нередности и до там. Оставаме си с проверките с които им се напомня да се отчитат където трябва! Няма нито 1 осъден в тази държава! Затова всичко е просто предизборна агитация или напомняне да носят съответната сума в сараите и зайчарника!

fallback