Европейският парламент прие на върво четене нови правила за младите шофьори. Те ще имат изпитателен срок през първите две години след като вземат книжка. Едно от решенията е и шофьорските книжки да се дигитализират.

В студиото на Bulgaria on air Любка Маринова, експерт по пътна безопасност, коментира новостите.
"Тези мерки са, за да може смъртните случаи до 2050 г. да са 0. Предложенията не са окончателни. Хората на 70 г. се притесняват от това, че техните книжки ще бъдат валидни 5 години. Европарламентът не е приел това предложение.  Младите трябва да бъдат по-свити. За тях алкохолът трябва да бъде 0,2 промила на 1000. Има страни в Европа, където алкохолът е 0 промила"

Председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев отбеляза, че изпитателният срок в първите две години зад волана не е нова мярка, но не се спазва. "Трудно тези мерки ще бъдат 100% ефективни. В България няма желание за промени, статуквото се е окопало здраво и никой не се трогва от черните забрадки на майките, загубили децата си. На хранилката, наречена "безопасност на движението по пътищата", са седнали хора, които нямат ясна представа, но седят на масата на експертите”.

Любка Маринова също така заяви и, че трябва да се направи основна реформа на конторлните органи, защото законите трябва да се спазват и от тях. “В България има закони, но няма прилагане на тези закони. Трябва да се започне с обучение. Контролните органи не са обучени. Те не работят по закона, а по указание на началника. Едно време всеки месец имаше проверка за уточняване на знанията", добави и Красимир Георгиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase