Снимка БГНЕС
fallback

Да се реформира пенсионната система в България, препоръчват от Международния валутен фонд в заключителното си изявление, което описва предварителните констатации на екипа на МВФ в края на мисията им у нас.

Според фонда са нужни реформи, които да доведат до подобряването на финансовата устойчивост на пенсионната система, като същевременно се повиши адекватността на пенсиите с цел да се намали бедността сред възрастните хора. Като една от тези промени от фонда предлагат да бъде например премахване на тавана на социално-осигурителните вноски.

В същото време трябва да се промени формулата за изчисляване на пенсиите, за да се увеличат стимулите за плащане на вноските. Тези мерки също ще спомогнат за намаляване на неравенствата, посочват от МВФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 1 месец

Смисълът на ниския таван на осигуровките е дебеловратите бизнесмени демократи да си купуват повече частни яхти, самолети и Поршета със спестените пари от осигуровки.

35

До 34

преди 1 месец

Не е само това. Взимаш 15000 месечно, излизаш болнични и ти плащат според максималната осигурителна сума за 6 месеца назад, т.е. вместо 15000 получаваш 3000. Подобно е и ако станеш безработен. Най-голямото прецакване е в размера на пенсията след време, но младите не мислят за това. Таванът на пенсиите ще се вдига, а след време и ще отпадне. Защо да взимат 3000 лева пенсия, като могат да получават повече, примерно 6000 лева.

34

До Стилян

преди 1 месец

Данък плащат всички - той е 10% без значение на каква заплата си. Само осигуровките са до 3750 и това има някакъв смисъл, защото като вземаш 10 000 лева заплата не ползваш 10 пъти повече здравни услуги от този с 1000 лева. Но не само това - Имаш таван на пенсиите, което означава, че и на 100 000 да плащаш осигуровки пак няма да вземаш повече от максималната пенсия.

fallback