Снимка: БГНЕС

Нови 3608 автомобила са регистрирани в България през февруари. Ръстът на годишна база е 57,5 на сто, като родният пазар е с най-голямо увеличение на регистрациите на нови автомобили в ЕС през февруари.

Броят на новорегистрираните електромобили също се покачва. През миналия месец са регистрирани с 8% повече електрически коли. Най-значителен е процентът на новите коли с бензинови двигатели (72,7 на сто), следвани от дизеловите (16,8 на сто). Делът на хибридните електрически модели е 1,9 на сто.

Пазарът на нови автомобили в страните от Европейския съюз нараства през миналия месец с 10,1 на сто на годишна основа (спрямо февруари 2023 г.). Това показват данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA).

Най-продавани са колите с бензинов двигател, както и хибридните модели. През миналия месец в ЕС са регистрирани 883 608 нови превозни средства. През първите два месеца на 2024 г. европейският автомобилен пазар отчита повишение с 11,2 на сто на годишна база до 1,7 милиона реализирани единици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase