Снимка: БГНЕС
fallback

Изборите за нов български патриарх ще се проведат на 30 юни. Тогава ще бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов Български патриарх.

10 дни по-рано - на 20 юни, ще бъде свикано заседание на Светия Синод, на което ще бъдат избрани трима епархийски митрополити – кандидати за патриаршеския престол.

Oще по темата
Те трябва да отговарят на изискванията по чл. 40 от УБПЦ-БП. Според текста избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит на Българската православна църква; да е навършил 50 години и да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години.

В изискванията е вписано още, че бъдещият патриарх трябва „да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред”.

Изборите за Сливенски митрополит пък ще са на 26 май, за да може и той да участва във вота за патриарх. Епархийските избиратели ще гласуват в Сливен на 19 май.

Изборите за сливенски митрополит трябва да бъдат организирани от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол.

По-рано днес на своето заседание Светия синод, съгласно член 42, алинея първа от Устава на Българската православна църква, избра за наместник-председател на Светия синод на БПЦ-БП Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий.

Наместник-председателят на Светия синод ще изпълнява и задълженията на Софийски митрополит.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 12: Много си т.п. Точно наличието на ДНК доказва, че сме създадени от Разум, а не сме плод на еволюция.

14

Анонимен

преди 1 месец

Дано да изберат Гавриил Ловчански. Улегнал, спокоен, мъдър и духовен човек. Йоан е още млад и е типичен администратор. Дядо Гавриил ще бъде достоен наследник на Неофит.

13

Анонимен

преди 1 месец

Да изчакат тогава още една седмица, та да изберат Неврокопския митрополит Серафим, тия серрсеми!

fallback