Снимка: БГНЕС
fallback

Малко преди 14:30 ч. патриарх Неофит беше положен за вечни времена от южната страна на църквата "Св. Неделя" до гроба на Екзарх Йосиф. Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е воля на патриарха и решение на Светия Синод.

Траурният кортеж се изви от храм-паметника "Св. Александър Невски", по бул."Георги Раковски", след това по бул. "Цар Освободител" и се отправи към църквата "Света Неделя".

Процесията представляваше един последен път между двата храма, по които шествието направи няколко спирания и изчаквания. Тя се движеше бавно и съпроводена от много хора.

Тялото на българския патриарх беше положено в специален лафет - гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на Цар Борис III.

На шествието присъстваха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.

Шествието беше съпроводено от Гвардейския представителен духов оркестър. Стотици хора изпратиха патриарха в последния му земен път, съобщи БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 2 месеца

"Толкова ли измършавя или пък стана женствена армията ни, та не се намериха шест или осем гвардееца, които да носят Патриарха ни в последното му земно шествие на раменете си." --- Нали досега ревахте защо военните са участвали в церемонията, пък сега - обратното. Погребението беше направено добре, но хората не мислят, а само критикуват. Нямаме никаква мярка в нищо, нито в прехласването, нито в оплюването. Ако имахме такава, определено щяхме да живеем по-добре.

22

Анонимен

преди 2 месеца

"Абсолютна гавра е да треснат танк на погребението на духовник.Тези са някакви yмcтвено изостанали и са вложили символизъм." --- Военни коне в България сигурно отдавна няма, а не можеш да събереш животни от кол и въже и юруш! Трябва да са представителни, да са обучени, да не се плашат от много шум и хора, да вървят в синхрон и т.н. Самите лафети, без нищо, тежат много, независимо че са дървени, така че бтр-а беше добро решение.

21

Анонимен

преди 2 месеца

Толкова ли измършавя или пък стана женствена армията ни, та не се намериха шест или осем гвардееца, които да носят Патриарха ни в последното му земно шествие на раменете си, така както подобава сърцати юнаци да носят светлината на духа на ръце, милеейки за нея и готови на храбрата си жертвоготовност за нея

fallback