Снимка: БГНЕС

Момче от сирийски произход, което се оказа замесено в побоя на столичния булевард "Витоша" разказва, че всичко е започнало на шега. Младият сириец пожела да остане анонимен. Той е от Северна Сирия, на 22 години. И преди две години пристига в България.

6 март 19:30 ч., бул. „Витоша". Спор възникнал заради момиче прераства в побой между компания от български и сирийски граждани. Един от общо деветимата задържани, в момента на престъплението е и въпросното момчето. То решава само да разкаже за инцидента.

"Бяхме две групи, едната беше българска, а другата беше от сирийци, цялата ситуация се разигра много бързо. Аз бях повикан, когато спорът вече бе започнал, звъннаха ми и заварих една разправия за момиче. В началото бе по-скоро приятелски спор, не очаквах, че ще ескалира до там, и то в центъра на София, всичко започна уж на шега, на игра", обяснява момчето. По думите му ситуацията ескалира, защото всички са на по 19-20 години и кръвта им бушува.

"Познавам се с момичето заради което е възникнал спорът, с нейните родители, с брат ѝ, те са българи. Там бяха също така мои общи приятели, българи. Аз бях наблизо, в един фризьорски салон и ми написаха да дойда, за да помогна на двете групи да се разберат. Предупредиха ме, че започва да се създава напрежение затова тръгнах бързо", разказва той. Момчето допълва, че е било с българите и не е познавало нито едно от петнайсетимата сирийци от другата група.

По думите му се е опитал да обясни, че спорът за едно момиче не е причина за бой. "Групата сирийски граждани, които бяха там също нямаха намерение да се сбиват с нас, всичко се случи спонтанно. Не беше планирано. Никой не беше подготвен за бой. По-скоро неприятелски отношения", отбелязва той.

Сириецът споделя, че от две години живее в България и преди това не са му се случвали нито подобни сбивания, нито е присъствал на подобни групови спорове. "Имах истинско желание просто за комуникация, да решим спора. Да обясня, че не е нужно да се стига до удари в центъра на София. Имаше толкова преминаващи, които ни гледаха и се опитваха да ни разтърват. Беше грозна картинка. Но случва се за първи път, и не мисля, че ще се повтори от моя страна", пояснява момчето.

"В момента съм в период на изчакване, подал съм заявление за постоянно пребиваване в страната като бежанец и чакам да излезе решението. Живея при българско приемно семейство, те са нещо като мой гарант. Затова и не съм в бежански център.. Жената, при която съм, ми е като майка, за нея аз също съм като собствен син. Вярвайте ми, никъде не съм получавал подобно отношение и уважение. Те са моето българско семейство и им благодаря", споделя той.

Момчето обяснява, че е напуснало Сирия, за да намери по-хубав живот и спокойствие. "Войната в Сирия не е спирала. Това е живот в постоянен страх, аз не искам да воювам, да убивам", казва той. Младежът споделя, че е бил и в Турция, но никъде не са се отнасяли с него така, както в България. "Бях директно приет от това българско семейство, бях заобичан на мига и намерих своето спокойствие".

Той споделя, че българското общество е толерантно към бежанците, които търсят убежище. "Досега никой не се е обръщал агресивно към мен. Всеки подхожда мило, помагат ми в магазина, ако не мога да намеря нещо. Всеки ме приема с усмивка", заявява той.

"Начинът, по който се случват нещата в момента, са немислими. Не трябва да се стига до подобни действия и протести. Вътрешно вярвам, че никоя от страните не иска да приема другата като враг. Чувствам, че спорът не е спор между мигранти и българи, или мигранти и мигранти, а някой друг има интерес ние да бъдем представени като агресори, като заплаха. Вярвайте ми, аз не съм заплаха", обяснява момчето.

"Много, искрено съжалявам за това което се случи. По някакъв начин този спор, това сбиване стана първоизточника на общественото настроение към мигрантите в момента", споделя сириецът. По думите му тази случка е срамна и за двете страни, но в никакъв случай това не е периодично действие, не е целенасочено. "Дълбоко в себе си съжалявам, че бях част от него", казва момчето пред bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase