Събраните средства от контролните дейности на Комисията за защита на потребителите през 2023 г. са почти двойно в сравнение с предходната година, нелоялните практики, които са констатирани и има издадени актове, са близо 400, за 2022 г. година са били 103. Размерът на наложените санкции последните 2 г. е бил по около 1,3 млн. лв., за 2023 г. са 8,5 млн. Тези данни оповести председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев в студиото на "България сутрин".

Най-честите нелоялни практики са свързани предимно с промоции на по-големите търговски вериги.

"Неосигуряване на количества, когато се промотират определени продукти, с това една цена, която на щанд е по-ниска, на каса да бъде таксувана по-висока. Когато купувате 10-20-30 артикула, реално нямате възможност да направите маркетинга дали стоката е предложена по правилния начин. Затова контролните органи, които защитават правата на потребителите, преустановяват предпоставката за изкуствено завишаване на цени", подчерта Алипиев.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи като особено уязвима група клиентите на бързи потребителски кредити.

"Небанковото кредитиране попада в едни и същи регулации като банковото, допуснати са огромен брой търговци, то дава възможност за бързи и големи печалби. Появяват се голям брой търговци, които използвайки това, трупат голям брой нелоялни търговски практики", заяви Стоил Алипиев.

Като най-голяма злоупотреба той посочи, че небанковите кредитни институции събират суми, които не съответстват на дължимото по договора.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase