Снимка БГНЕС, архив

От 1 април НЗОК ще плаща напълно или частично, но повече от сега, лекарствата на сърдечноболните. Става въпрос за намаляване на доплащането за лекарства, което, по данни на Здравната каса, би трябвало да се отрази върху 600 хил. пациенти у нас, които се лекуват от хронично сърдечно-съдово заболяване. Лекарствата за тези заболявания ще бъдат безплатни за пациентите, но само когато са най-евтините в дадена група, става ясно от решението на Надзорния съвет на НЗОК.

"Всеки пациент трябва да има достъп до ранно и максимално адекватно и ефективно лечение. Това е една малка стъпка към това", каза доц. Васил Трайков - председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Пред БНР той добави, че има още редица стъпки, които трябва да се извървят заедно с институциите, за да се получи още по-добро здравеопазване, което да гарантира добро лечение и недопускане на заболяване на българските граждани.

В решението става въпрос основно за медикаменти за лечение на хипертония, отбеляза доц. Трайков. "Здравеопазването като цяло имаше нужда от по-добро финансиране - нещо, което се случва напоследък, което е чудесно", каза той в предаването "Преди всички".

По думите му тази стъпка ще позволи по-лесен достъп до някои от медикаментите, което е изключително важно:

"Очакваме това да се разшири като обхват и да обхване и медикаменти за други заболявания, например тези против съсирване на кръвта".

Специалистът разглежда това решение като процес, а не като еднократен акт:

"Този процес не засяга само медикаментите, но и медицинските изделия, част от които все още не са реимбурсирани напълно. Това, което се случва с медикаментите, е само една частичка от големия пъзел".

Евгени Георгиев, който е сърдечно трансплантиран, разказа за БНР, че доплаща около 250 лв. за лекарства за сърце и високо кръвно, с уговорката, че част от медикаментите си набавя от чужбина.

"За да приемаме качествени медикаменти, когато се решава какви лекарства ще можем да получаваме, какви лекарства ще се реимбурсират за нас и по-малко пари да даваме за тях, трябва да се види тези лекарства колко са добри, колко време са били на пазара, какъв е бил изпитателният срок и какво въздействие имат върху пациентите", изказа мнението си той. И добави:

"Не може да са длъжни всички кардиолози да изписват един вид медикамент, защото той ще е с 50 ст. или 1 лв. по-евтин от другото или ще е реимбурсиран изцяло".

Ако пациент има назначени няколко лекарства от една и съща група, НЗОК може да реимбурсира само едно, посочи още той.

Доц. Трайков подчерта обаче, че регулацията, за да се допусне един медикамент на пазара, е изключително стриктна. Според него пациентът трябва да има избор и ако той желае да поеме по-скъпоструващо лечение, той трябва да има избор и да му бъде предписано такова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase