Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Шестте центъра за бежанци у нас са запълнени 43%. За София процентът е средно 55, във "Враждебна" и "Овча купел" - около 70%. Данните са динамични, но от Държавната агенция за бежанците очакват тенденцията да се запази в този порядък, каза пред БНР Ирина Данева от ДАБ.

Във "Враждебна" и "Овча купел" са настанени граждани на Сирия, а във Военна рампа - бежанци от Афганистан, с цел да няма етнически конфликти, уточни тя.

Ако имаше засилено връщане на мигранти от страни членки и конкретно от Австрия, процентът на запълняемост щеше да бъде много по-голям, посочи Данева и изрази мнение, че случаите със сбиванията в центъра на София са били преекспонирани.

Достъпът на бежанците до образование, здравеопазване и работа би бил затруднен, ако бежанските центрове са извън населените места, отбеляза още Ирина Данева в предаването "Преди всички".

По думите ѝ бежанците в центровете изпитват по-голям респект към служителите на МВР и Жандармерията. Броят на сегашните охранители от частни фирми се определя според размера на центъра.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase