Снимка: БГНЕС

Това, което го връщат от чужбина и влиза тук - тежко ни. Това са бежанците, които Запада не ги иска. Какво ни връщат никой не знае, не им знаем досиетата, защото ние не ги искаме. Не знаем имат ли деца, къде е работил, имал ли е криминални прояви, заяви пред bTV преводачът Мажд Алжафари.

Категоричен е, че трябва да бъдем много внимателни и да се изисква информация кой какъв е.

По думите му арабите са с много гореща кръв и скачат по двама наведнъж.

Той коментира и думите на шефът на СДВР гл. комисар Любомир Николов, който каза снощи по време на мирното шествие в центъра на София, че столицата ни е една от най-спокойните от гледна точка на инцидентите с бежанци, които се случиха у нас.

"Не мисля да се сравняваме, важното е тези инциденти да ги няма. Тук не става дума за класация. Никой не взема мерки и то сериозни", казва Алжафари.

"Всеки ден пътувам в градския транспорт с хората, които приемаме. Профилът им се промени. До преди 3-4 години думата, която употребяваха беше Германия. Това бяха хора, които си организираха пътешествието до Обетованата земя в Европа. Сега това са групички от бежанци, които са в работни дрехи, или пък си носят храна. Най-вече са в строителството, където се плаща добре. Сигурно получават минимално възнаграждение - 50 лв. дневно", коментира и арабистът проф. Владимир Чуков.

По думите му информация за досиетата им трябва да има в Държавната агенция за бежанците.

435 лица са настанени към момента в бежанския център в "Овча купел", каза и Виктор Иванов - началник отдел в центъра.

Те били главно от Сирия, но имало и Иран, Мароко, Египет и т.н.

"При нас лицата идват докарани от гранична полиция или от районни управления. Ние не знаем тези хора какво са правили преди да дойдат при нас", потвърди и Иванов относно това, че те са тук без досиета.  

По думите му в центъра има охрана, която изпълнява контролно-пропусквателен контрол.

"Центърът се нуждае от по-добра охрана", категоричен бе Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase