Снимка БГНЕС, архив

Здравната каса обмисля да повиши реимбурсирането на някои от най-ползваните лекарства у нас - тези за високо кръвно и сърдечно-съдови заболявания. В момента те се ползват от около 600 хиляди пациенти. Цената на тези лекарства е относително ниска спрямо много други, но е нисък и делът, който касата покрива, поради което те представляват сериозен разход за много хора.

Разчетите сочат, че промяната ще струва 34 млн. лв. само от цената на лекарствата без таксата за рецептите, ако се въведе от 1 април или общо над 53 млн. лв. за една година, съобщава clinica.bg. С други думи, ако се стигне до такова решение, тези пари ще се поемат от касата, вместо да излизат от джоба на пациента.

Решението се обсъжда вчера на заседание на НЗОК, но не беше прието окончателно, поради което официално за него не се знае почти нищо. Пред журналисти управителят на касата Станимир Михайлов потвърди, че става дума за лекарства, за които касата заплаща най-малко в момента, и че те засягат около 600 000 пациенти.

Обсъжда се всичко по тази тема – осигуряване на средствата, откога ще влезе в сила, но има още някои неща, които трябва да се уточнят, каза още Михайлов и посочи, че е възможно промяната да влезе в сила от тази година.

Надзорниците очакват допълнителни становища, след което ще обявят официално решението си по темата, предава БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase