Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Глобалният срив на Facebook и Instagram във вторник, който засегна и българските потребители, има положителен ефект. Намерихме начин как да накараме българското население да се усети хакнато и да си смени паролите, които са същите от пет години. Намерихме начин българите да преживеят усещането „да ми хакнат фейсбук профила“ по един по-добър начин, отколкото това да се случи наистина, да им хакнат данните, да изтекат и след това да страдат. Това заяви Ясен Танев, експерт по киберсигурност и член на Цифровия иновационен хъб „Тракия“, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Събеседникът препоръча на потребителите да си сменят паролите на всеки 90 дни (3 месеца) – не само на акаунтите в социалните медии, но и на електронните пощи и акаунтите за достъп до компютрите. Паролите трябва да се състоят от поне 9 символа и да включват малки, големи букви, цифри и специални символи. Използвайте също така двуфакторна или многофакторна автентикация (идентификация), призова още гостът.

„Meta Platforms предприе много правилен подход в комуникацията на проблемите, които причиниха срива на Facebook и Instagram, и в бързите си действия след това. Възможно е да има връзка между глобалния срив и вчерашния Супервторник – най-важният ден на предварителните избори за кандидат-президенти в САЩ.“

Липсата на достъп за няколко часа показа, че българите са свикнали много със социалните мрежи, но и от друга страна как едновременно се използват множество канали за комуникация, каза Танев.

"Ние се притесняваме, когато спре бизнесът на Meta, но видяхме, че те са се подготвили и се възстановиха. Хубаво е да се притесним какво ще ни се случи, ако нашият бизнес спре или бъдат ударени нашите системи."

Бизнеси, които разчитат на Meta за генериране на трафик и приходи, са пострадали, и такива компании трябва да се замислят дали трябва да бъдат зависими само от един канал, каза гостът.

"Дали предоставяйки целия контрол върху нашия бизнес на една компания, ние сме устойчиви. Дали кибератака срещу нея няма да се отрази върху нашия бизнес; дали промяна на условията по управления няма да ви накарат да бъдете зависими."

От Meta обясниха рано сутринта в сряда, че проблемът е свързан с конфигурацията на съхраняване на данни на потребителските устройства - била е въведена нова конфигурация, в която сгрешен параметър е бил отхвърлян от системите за сигурност. Това е предизвикало изхвърляне на потребители от акаунтите им в социалните мрежи и последвалата невъзможност да влязат отново в тях. Това е претоварило системите и от Meta са решили да спрат целия трафик и да го възстановяват постепенно, каза Танев.

Целия коментар може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase