Снимка БГНЕС, архив

Издирваният за убийството до дискотека „Соло“ Илиян Тодоров беше доведен на летище София от екип на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието, съобщиха от прокуратурата.

Това става в изпълнение на молба за екстрадиция, изпратена от българската прокуратура до властите в Република Узбекистан.

Илиян Тодоров бе издирван във връзка с влязла в сила въззивна присъда с наказание „доживотен затвор“, по дело за убийство на двама младежи, както и за опит за убийство, извършени на 18.04.2009 г. близо до дискотека „Соло“ в София.

Точно преди една година Тодоров бе задържан в столицата на Узбекистан, след като се легитимирал пред местните власти с подправен паспорт. Спрямо същия там бе постановена присъда по обвинение за използване на неистински документ.

След серия от разговори между българската и узбекистанската прокуратура, инициирани от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, през октомври м.г. на работно посещение в София пристигна делегация на Главната прокуратура на Република Узбекистан. Главният прокурор Борислав Сарафов постави въпроса за връщането на Тодоров в България като изтъкна приоритетния характер на казуса и необходимостта осъденият да изтърпи наложеното му от Върховния касационен съд през 2013 г. наказание.

На 16 февруари и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов пред журналисти обяви, че има потвърждение, че на 1 март с полет през Мюнхен ще бъде екстрадиран в България от Узбекистан Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за убийството на двама младежи до дискотека "Соло" в София.

БТА припомня, че в началото на март прокуратурата изпрати на Министерството на правосъдието документите на Главната прокуратура на Узбекистан за екстрадицията на Илиян Тодоров. Той бе задържан в Ташкент.

Тодоров бе осъден окончателно през 2013 година от върховния съд, четири години след инцидента, при който починаха 21-годишният хокеист Кирил Въжаров и негов приятел Васил Александров. Присъдата му е доживотен затвор.

В края на 2013 година Интерпол обяви за издирване Тодоров. През годините той изпрати няколко видеообръщения, в които оспорваше присъдата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase