Снимка Пиксабей

Социалната комисия в парламента отряза всякакви опити да се облекчат предложенията на социалното министерство за въвеждане на нови изисквания към работата от разстояние.

Законопроектът на МС с промени в Кодекса на труда бе приет почти единодушно в комисията, след като социалното министерство категорично отхвърли идеите на Божидар Божанов за по-лек режим на уведомление, когато сменяме мястото си на работа, пише "Сега". Твърдо срещу облекчения бяха и синдикатите, и - учудващо - Българската стопанска камара. Така най-вероятно и в пленарна зала ще има достатъчно подкрепа за въвеждането на нова административна тежест за служители и за работодателите.

Законопроектът на МТСП предвижда мястото на работата от разстояние да се вписва в трудовия договор, което означава, че за всяка промяна ще трябва да сключваме допълнително споразумение и уведомление за него да се изпраща в НАП.

Служителят, освен това, ще трябва да описва писмено конкретното работно място, за да е наясно работодателят, че то отговаря на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд. Тези изисквания дълбоко противоречат на гъвкавостта на работата от разстояние.

Мястото на работа и сега е ключов атрибут на трудовия договор, но депутатите на практика ще променят съдържанието на това понятие. Сега в Кодекса на труда пише, че трудовият договор определя мястото на работа, но за място на работа се смята седалището на предприятието, с което е сключен трудовият договор, доколкото друго не е уговорено или не следва от характера на работата. Изискване за определяне на място на работа от разстояние нямаше. Сега обаче такова се въвежда.

Божанов предлагаше промените в мястото на работа да не се считат за промяна на трудовия договор, ако са в рамките на шест месеца. В комисията депутатът на ПП-ДБ предложи този срок да се намали на 30 дни. Социалното министерство обаче отхвърли всичко, синдикатите и БСК също бяха против. Против се изказа и Георги Гьоков от БСП.

На заседанието се чуха всякакви интересни казуси и доводи от новата материя. Адлен Шефкед от ДПС например коментира, че трудов договор без място на работа може да се окаже граждански. БСК пък имаше опасения, че при съдебен спор интересите на двете страни пак няма да са защитени (Божанов предлагаше двете страни да се разберат по имейл, без да подписват уведомленията си с е-подпис). Божанов допусна, че сега работодателят ще подава едно уведомление с изредени всички населени места у нас, за да се отърве от проверки.

Мнозина изтъкнаха и основния довод за тази нова административна тежест - че само с нея може да се уреди кой носи отговорност при злополука при работа от разстояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase