Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

В момента средната възраст на работната сила е около 50 г. Доста малък е броят на хората в най-продуктивна възраст между 30 и 45 г. Профилът на средностатистическия безработен е жена над 55 г. с основно образование. Това каза Анна Делибашева, зам.-главен директор в Главна дирекция „Услуги по заетостта“ в Агенция по заетостта, цитирана от БТА.

Освен с намаляването на населението, предизвикателствата са свързани и с интензивното навлизане на изкуствения интелект, коментира Делибашева.

Невинаги вносът на работна сила е полезен, отбеляза тя. И поясни, че мигрантите са обикновено възрастни хора с деца. Те са извън обхвата на трудоспособната възраст и това налага държавата да разполага с допълнителни финансови и човешки ресурси за оказване на подкрепа.

Тези хора не могат да бъдат включени в някакъв производствен процес, така че да имат принос към икономиката, по-скоро черпят ресурс, обясни тя. По думите на експерта има тенденция за това да изчезват работните места за хора с основно образование, без специализация или сертификат за квалификации.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 2 месеца

Последно със средно или със основно образование?Журналистката вие със какво сте? Пишейки това, явно ще сте безработна скоро!

24

Анонимен

преди 2 месеца

Забравиха да добавят за профила, че е с десетина деца, стотина внуци и куп правнуци

23

Анонимен

преди 2 месеца

И аз не разбеах за средно или основно образование става въпрос. Дори и като копирате от БТА и пак не ви се разбира!!!

fallback