Снимка БГНЕС, архив

В спора кой да води международната дейност на правителството се оказа, че има един неизвестен претендент с доста навъртени километри зад граница - социалният министър Иванка Шалапатова.

За по-малко от девет месеца тя е успяла да направи 16 командировки в чужбина - доста необичайна активност за ресорите на ведомството, които предполагат фокус върху проблеми в страната. 14 от тези командировки са стрували 33 743 лв., съобщават от министерството в отговор на парламентарен въпрос от Цветан Предов от ИТН (последните две пътувания не са включени в отговора, тъй като справката е до 1 февруари). Шалапатова е намерила време и за девет командировки в страната.

Бурна международна програма имат и членовете на политическия кабинет на Шалапатова - зам.-министри, съветници и пр. Зам.-министрите са пътували 26 пъти у нас и по света (разходите са 16 841 лв.), а останалите членове на политическия кабинет - 16 пъти (14 453 лв.). Заради тези данни днес от ИТН изчетоха възмутена декларация от парламентарната трибуна, като нарекоха Шалапатова "социална туристка".

Депутатският гняв завари Шалапатова в командировка в чужбина. Тя е в Брюксел за двудневен глобален форум на ОИСР, като днес от министерството не са съобщили на публиката за делата на министъра в белгийската столица. Министърът обаче се вижда на кадър, разпространен от МОН с новини от участието на друг пратеник на правителството в същата делегация - зам.-министърът на образованието Наталия Митева.

Преглед на съобщенията на социалното ведомство показва, че пет дни след встъпването си в длъжност, министърът вече е в Женева на първата си командировка, макар че тя е била в реда на нещата - пътувала е за Международната конференция на труда, чиито сесии по принцип се провеждат на ниво министър. В програмата на Шалапатова се виждат още три задгранични форума, където нейното присъствие е било наложително, тъй като са били заседания на министрите от ЕС. Оттам нататък участията са на конференции, определени като "високо равнище", макар че едната проява е форум на сп. "Икономист" в Атина. Има и двустранни срещи с колеги, на които Шалапатова обменя опит в различни сфери, главно правата на децата и извеждането на децата от институциите. Министърът успява да отиде три пъти до Брюксел, два пъти в Женева, и по веднъж в Атина, Намюр, Лиеж, Сан Себастиан, Люксембург, Будапеща, Берлин, Лисабон, Подгорица и Мадрид. Само от Нова година насам Шалапатова е успяла да излезе до Лиеж, Брюксел (два пъти), Атина, Женева и Намюр (Белгия), пише "Сега".

Намеци за безсмислени пътувания на министри се появяват периодично в публичното пространство. Покрай разправията кой да пътува до САЩ, Бойко Борисов също излезе с такава тирада. "Министри с по 30-40-50 хиляди командировъчни платени. Страховито разхищение в правителството. Аз си спомням ядките в правителствения самолет, комисия в парламента правихте, а сега самолет след самолет лети", каза той тогава.

Това не са единствените разходи на социалното министерство, които днес излязоха на дневен ред. Тошко Йорданов обяви данни, че всеки от шестимата членове на политическия кабинет на Шалапатова е обзаведен с техника за над 10 000 лв. За протоколни срещи и подаръци са изхарчени още 17 247 лв. В същото време за целия този период в Народното събрание от Министерския съвет по линия на МТСП са постъпили едва два законопроекта за промени в действащи закони, две ратификации за конвенции на Международната организация на труда и една ратификация на спогодба с Албания, посочи Йорданов.

Следобед от социалното министерство обориха обвиненията, като от предоставените данни се разбра, че сметките на Тошко Йорданов не са точни, защото разходите за техника са за 9-10 души, а не за шестима. Освен това в тях влизат и неща за нуждите на министерството. Лаптопите за политическия кабинет са на стойност 17 485,09 лв. и са за седем души. Подаръците пък били купувани от социални предприятия или предприятия с кауза и за благотворителни цели. Йорданов говореше и за сервизи, като от министерството отричат да е имало такива покупки. Оттам подчертават, че всички разходи са законосъобразни, а купеното остава за ползване и от следващите управляващи.

За командировките от министерството изтъкват, че смятат за важно да се проучва опитът на Европа. "За провежданите комплексни политики е необходимо задълбочено познание на практиките в останалите страни-членки на Европейския съюз, както и споделянето на двустранен опит с държави, преминали или преминаващи през процеси, подобни на случващите се в България", посочват от ведомството.

В разходите за командировъчни на министъра най-голямата сума е 4091.54 лв. за пътни разходи и три нощувки, в която се включват две командировки – в Женева, Швейцария, за защитата на доклада на България за правата на децата пред Комитета по правата на детето към ООН като част от българската делегация заедно с МЗ, МОН, МП и ДАЗД, и в Атина, Гърция, за участие в конференция на сп. "Икономист" на тема демография, където разходите за нощувка са поети от организаторите. Две от командировките са еднодневни, девет са двудневни и три са тридневни, обясняват от МТСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase