Снимка Фейсбук

Световната здравна организация предупреди за бързо разпространение на морбили по света, с повече от 306 000 регистрирани случая през миналата година. Те представляват ръст от 79 на сто за една година, затова СЗО призовава за увеличаване на ваксинирането.

"Изключително загрижени сме относно случващото се с дребната шарка", каза Наташа Краукрофт, технически съветник за морбили и рубеола в СЗО. Има постоянно увеличение на случаите на шарка във всички региони на СЗО с изключение на Северна и Южна Америка.

Защо е тази суматоха и колко е опасно заболяването разкрива пред "24 часа" проф. Марияна Стойчева от Медицинския университет в Пловдив.

Морбили е вирусно заболяване, известно като дребна шарка. Това е най-силно заразното инфекциозно заболяване, познато на медицината, което може да убива по 2,6 млн. деца годишно, а на милиони да причини глухота или мозъчни увреждания, казва проф. Марияна Стойчева-Въртигова.

До средата на ХХ век е повсеместно разпространено, като най-засегнати са хлапетата до 5 г., с тежко протичане и фатален изход в 40% от случаите. 

Морбили се среща най-често през зимата и пролетта. При контакт с болен от морбили се заразяват всички, които не са ваксинирани и не са преболедували, независимо от възрастта. Преболедуването довежда до пожизнен имунитет. Повторни случаи са описани в 0,5-1%. Децата до 6 месеца не се заразяват с морбили, от 6 до 12 месеца - рядко поради трансплацентарно предаден имунитет от майката. Ако майката не е имунизирана и не е боледувала от морбили, бебето е застрашено от заразяване от първия ден.

Около 30% от заразените развиват усложнения: ушни инфекции, тежък ларингит, диария.

Най-сериозното усложнение е пневмонията, която е и най-честата причина за смърт, свързана с морбили, казва проф. Стойчева. Единствената сигурна защита е ваксината. В България се прилага от 1969 г. като задължителна за деца на 13 месеца и втора доза на 12 години.

Понастоящем в 40 от 53 държави в европейския регион на СЗО има случаи на морбили и броят лавинообразно расте. В Румъния бе обявена епидемия след рязък скок в заболеваемостта, болниците са препълнени, има 7 смъртни случая, припомня експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase