Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички успешни земеделски стопанства в България са дигитализирани в голяма степен. „Академия за фермери“ вече повече от десет години организира събития в България със световни учени в селското стопанство. Нашата идея е, че гледаме на природата като учител, а повечето земеделци гледат на нея като някакъв ресурс, коментира Георги Мантарлиев, основател на "Академия за фермери", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В последните няколко години започна да се обръща повече внимание на почвата като на жива система и основен актив за производството на качествена храна. С химичните продукти - торове и препарати - земеделските общества в света досега имаха експлоататорски модел, с който унищожиха голяма част от плодородието на почвата, и населението започна да яде "празни" храни без енергиен капацитет и достатъчен набор на хранителни вещества."

Имаме земеделци, които повече десет години не използват торове с фосфор и калий, като това се е отразило "фантастично" на добивите. "Правим рекордите за Европа", каза Мантарлиев и добави, че това се отразява и много положително на животните, хранени с такива зърнени култури.

"Заменяме фосфора и калия с биологични продукти - микроорганизми и гъби от природата", като няма голяма разлика за различните култури, каза Мантарлиев. "Това което правим съвпада на 99.5% със Зелената сделка."

България, както и по-голямата част от света, реално купува продукти, произведени от ГМО семена чрез соев шарот, като около 2/3 от соята по света е генно модифицирана.

"ГМО не винаги означава по-добър добив и по-качествена храна - със стандартни хибридни семена с добро качество няма нужда от ГМО, защото растението може само да се предпази от неприятели и има по-голяма устойчивост при борбата между плевели и култури."

Има ли смисъл от дълбоката оран в съвременното земеделие, как се правят оазиси от пустинята, ще има ли фалити на земеделци тази година може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase