fallback

Влизането на България в еврозоната е политическо решение, изпълняваме всички критерии. Хърватия не отговаряше на два, а ги приеха. Смятам, че до средата на годината ще изпълняваме този критерий за инфлацията.
Това коментира пред БНР Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания и обучение.

"Въпросът е политически и нещо, което трябва да се вземе предвид е евроизборите. Докладът трябва за излезе по време на вота и не съм сигурен коя ЕК ще го прави, не съм сигурен чисто процедурно, дали за 1 януари 2025  г. ще сме готови. Но нашата позиция винаги е била, че България трябва да е член на еврозоната, възможно най-бързо", каза синдикалният експерт.

За инфлацията при влизане в еврозоната той обясни: "Генерално на общия индекс няма да има ръст на инфлацията. По-скоро може да поскъпнат стоки като кафето или хляба, които са от малката потребителска кошница и общ инфлационен ефект върху икономиката няма да има. Изследванията, които се занимават с този процес, доказаха, че предишните държави, които са влизали в еврозоната не са имали такъв инфлационен ефект, даже обратното. В Литва Латвия и Естония инфлацията става по-ниска след влизането отколкото преди това. Но такъв краткотраен ефект върху отделни стоки ще има, това трябва да се таргетира с икономическата политика през бюджет 2025".

„Не бих казал, че българите живеят по-добре, по-скоро тенденцията за рязко обедняване, която беше характерна за последните 18 месеца, започна да отслабва и се връщаме към онази нормалност, която имахме преди да започне инфлационния процес. Дори  и преди ковид-пандемията. Тук е важно да има компесаторни механизми за доходите в обществения сектор, които да съответстват на реалностите в частния. Да инфлацията отслабна, но средната заплата расте и частният сектор вдигна заплатите с около 15% миналата година, докато общественият поради  редица причини не успя да го направи. Сега трябва да се изравнят“, коментира Костов доходите на българите.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 3 месеца

Щото криете инфлацията, от НСИ подават неверни данни умишлено за да я държат да изглежда по-ниска, а всъщност е поне двойно на това , което се обявява!

13

ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ

преди 3 месеца

За еврото за еврозоната за бързо развитие на държавата ни стига с този валутен борд

12

Анонимен

преди 3 месеца

КНСБ пресметна?!Това ми звучи като <Кьоравия видя>..

fallback