Снимка БГНЕС, архив
fallback

Разстреляният Мартин Божанов и неговата група за влияние в магистратурата са имали особен интерес към активите на фалиралата КТБ и на осъдения за наркотици и пране на пари в три държави - Италия, България и Румъния, но неоткриваем за всички полиции по света Евелин Банев- Брендо.

Това се разбра от участие на разследващият журналист и съосновател Антикорупционния фонд Николай Стайков в Би Ти Ви. Стайков, който единствен е правил интервю с Божанов, беше изслушан във вторник от Висшия съдебен съвет (ВСС) по случая с показно убития мъж с прозвището Нотариуса.

"Ние като организация сме взели решение, че от нас няма да излизат никакви списъци. Това, с което може да помогнем, е с насока на институциите за проверка в ДАНС и полицията, и в това да бъдат анализирани и одитирани няколко решения и казуси", каза Николай Стайков в сряда от телеизионния екран. Веднага след това той обяви, че са дали като казуси, в които е имало намеса на Божанов, точно делата за КТБ и за Брендо. Стайков натърти на няколко пъти, че става дума за дела, свързани с активи на фалиралата банка и активи от конфискувано от Евелин Банев имущество.

От думите на Стайков не стана ясно дали се разполага с данни групата на Божанов да се е добрала до активи на банката и Брендо, но бе поставен въпроса дали е имало повлияни съдийски решения и разпореждания в тази посока.

„В ДАНС има много информация за Мартин Божанов-Нотаируса. Информацията, която имат полицията, ДАНС и прокуратурата, трябва да бъде събрана и анализирана, за да се види кой, къде, на какъв етап му е помагал. Защото това е една организирана, израснала в годините, схемата за влияние в прокуратурата, която е достигнала постепенно до най-високите нива“, заяви още Стайков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

aaaa

преди 2 месеца

А Пеевски де изчезна и той имаше май интереси.Доста парички отмъкна от фалита на КТБ.Няколко дена не го показвате,да не ви се разсърди че лошо за вашта медия.Хахаха

17

Лукчо

преди 2 месеца

Ха,ха,ха!Един тарикат какъв ли не го изкараха на приказки.ЕГН си го бил сменил през 1991.тогава най-вероятно е завършил средно и какво ли би могъл да е сторил до тази възраст?След това нали си е със същото ЕГН и каквото и да е вършил го е правил с новото ЕГН."Посъветвал" съдийка чрез племенницата и,искал от Бакалова сто хиляди парадирайки с имена.Тя пък не му ги дала,защото не е шаран.Имал клуб с карти за ВИП посетители?Е и?По-добре да открият убиеца и ще се разпръсне мъглата.

16

тея дела независят

преди 2 месеца

прокурори и рекетьор . щом са му били цел , защо не ги е решил . действал е бавно . една версия за разстрела е лобис по дела . все пак забавените дела са били в спец съда . спец прокуратурата . там има много дела . две . интересно . кой го е информирал за врътки с ктб - ами василев от сръбска . За брендо - ами конкурентите . та да мърсат . затова осъдиха брендо . измъкна лара като мълча . ще видим .

fallback