fallback

"Дълго време паралелните структури определят кадровия подбор на съдии и прокурори. Овладели са системата отвътре. Паралелната система не започва само с хора като покойния Мартин Божанов, тя е на всяко ниво. Това ниво има своите политически и икономически протекции. Парите и политиката пораждат влияние в съдебната власт и пораждат една паралелна държава", заяви правният експерт в Института за пазарна икономика Иван Брегов в студиото на "Денят ON AIR".

"Видяхме, че това лято временно изпълняващият длъжността главен прокурор - Борислав Сарафов, започна редица дисциплинарни производства сред прокурорите. Главните действащи лица останаха незасегнати, а потърпевши са други. Всичко може да се замете, а дори и да не се замете, то стига само до периферията на отговорните, а не до тези, които са възложители", допълни той.

На въпрос временната комисия в НС дали ще открие нещо по случая с Мартин Божанов-Нотариуса, Брегов отговори, че е много важно да бъдат разпитани административните ръководители в прокуратурата, ръководителите на служба ЕСГРАОН и ръководителите в МВР. Той отбеляза, че България е парламентарна република и тези действия могат да дадат гласност на случая.

"Основната работа е на прокуратурата, в която обществото е загубило доверие. Изборът на Гешев беше политическа угодна ситуация, с която тогавашните парламентарно представени сили бяха съгласни. Тези, които го назначиха, те го и освободиха. Имотната мафия не е проблем само на прокуратурата. Всички сигнали, които са подавани към МВР, трябва да излязат", каза Брегов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му цялата процедура по изменение на Конституцията се е случила твърде бързо.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 3 месеца

ПАРАЛЕЛНИ СТРУКТУРИ ОПРЕДЕЛЯТ КАДРОВИЯ СЪСТАВ НА ВСИЧКО

11

Експерт

преди 4 месеца

Имена давам срещу сериозна сума , да имам възможност да се покрия в чужбина, та да не ме гръмнат като Нотариуса Божанов...И за истината да разбереш се заплаща, ако не искаш, живей си така и децата ти и внуците ти времето на животът им ще го похарчат такива структури и кухи съдебни системи...

10

Анонимен

преди 4 месеца

След 32 години криминален преход се върнахме в 70-години на миналия век!

fallback