Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проектът за използването на сероводорода в Черно море за производство на електроенергия е достигнал фаза за кандидатстване за финансиране за демонстрационен прототип по Плана за възстановяване и устойчивост. Пилотната инсталация трябва да е готова до две години. Това каза проф. Венко Бешков, Института по инженерна химия при БАН,  в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Предвиждаме като промишлена реализация инсталация от порядъка на 10 или 20 MWh. Няколко такива инсталации може да се разположат на различни места, за да се постигне по-съществен принос към енергетиката. Особено ценно е, че може да спираме и пускаме инсталацията в рамките на часове, което е невъзможно с ТЕЦ и АЕЦ."

Идеята за този проект се заражда още през 2010 година, сподели професорът. Основната концепция е, че сероводородът от Черно море може директно да се превърне в електроенергия с помощта на сулфидна горивна клетка.

Това е съвсем нова идея, която все още не е възприета от българската и европейската администрации, тъй като не се вписва в традиционните предложения за източници на енергия, каза Бешков. Проектът е получил първоначално финансиране от ЕС за лабораторни проучвания, като след това е бил "категорично отрязан по Хоризонт 2020 ... с мотиви, че това не е залегнало в техните програми."

Няма екологични опасения за проекта, тъй като не се отделят вредни емисии при технологичния процес, отпадните продукти са морски води и няма складови стопанства, като необходимата външна енергия е нужна само за пусковия период, обясни Бешков.

Запасите от сероводород в Черно море са практически неизчерпаеми, като всяка година към тях се добавят по няколко милиона тона, каза Бешков.

Какви ще са икономическите ефекти от проекта и какви са проблемите пред пълната експлоатация; има ли законови пречки  може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase