Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Представители на местната власт в черноморските общини, хотелиерите и асоциациите на рибарите се обявиха против поставянето на ветрогенератори в морето. Според тях това ще се отрази негативно както на туризма, така и на екологичния баланс в българската акватория на Черно море.

Хотелиери, рибари и еколози от Българското Черноморие поискаха днес вносителите на проектозакона за енергетика от възобновяеми източници в Черно море да го оттеглят преди второто му четене в Народното събрание. В дискусията се включиха и кметове на общини, политици, еколози.

При дискусиите за енергетика от възобновяеми източници все по-често се заявява съпротива срещу поставянето на големите перки в морето.

Според Борислав Гуцанов, депутат от коалиция „БСП за България“, ако бъдат поставени перки в морето, туристическата индустрия ще бъде унищожена. В Италия, Франция, Испания, Турция, Гърция такива ветропаркове няма, подчерта Гуцанов. По думите му перки са поставени в северните морета, но там никой не ходи на плаж. Той подчерта още, че с туризма се изхранват над 250 хил. души у нас, докато с ветропарковете ще бъдат ангажирани максимум хиляда.

Изграждането на паркове ще повлияе негативно и на морската флора и фауна, затова рибарите трябва да бъдат подкрепени в желанието им да запазят поминъка си, допълни Гуцанов. Той подчерта, че всеки инвеститор ще се стреми да поставя перките колкото може по-близо до брега, защото в противен случай трябва да влага много пари за прокарването на кабели до сушата. За потребителите това също не е изгодно, защото таксата за пренос на енергия ще скочи, допълни депутатът. Той определи проектозакона като „брутално лобистки“, какъвто не е внасян в парламента през последните 30 години. Гуцанов изрази надежда, че вносителите му ще „проявят здрав разум“ и ще го оттеглят преди второ четене.

Според бившия министър на енергетиката Явор Куюмджиев се крият и рискове, свързани с производството на голямо количество електроенергия.

"Другият проблем е, че произвеждат електричество в общия случай, което се появява в България, в част от страната, в която няма голямо потребление, както беше и в Германия - абсолютно същият случай. Появяването на огромно количество вятърни централи, те построиха над 80 хиляди мегавата в Северно и Балтийско море. За първи път преди 10 години доведе до отрицателни цени на електроенергията, защото когато задуха вятър, тези вятърни централи произвеждат електроенергия, която няма къде да се складира", обясни той.

Позицията за оттеглянето на закона бе подкрепена изцяло и от Емил Милев, председател на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“. Той подчерта, че никой не е търсил позицията им като заинтересована страна при внасянето на проекта в парламента. Не е ясно и каква е позицията на Еврокомисията, при положение, че опазването на биоресурсите в морето е в правомощията на Европейския съюз. Риболовът приключва, ако в морето бъдат поставени перки, бе категоричен Милев. По думите му рибарите в страната са единни в позицията си и на предстоящата кръгла маса по темата в София на 6 февруари ще я защитят.

За оттегляне на проектозакона се обяви и Станислав Стоянов от Съюза на хотелиерите в „Златни пясъци“. Според него туристическият бранш също е единен в негативното си отношение към поставянето на перки в морето и е готов да отстоява позицията си. Надеждите ни за предстоящия летен сезон са да е по-силен от миналия и да достигнем нивата от 2019 година, обясни още Стоянов, цитиран от БТА. По думите му ще се разчита на увеличение на гостите от Полша и съседните ни държави, както и на възстановяване на чартърните програми на авиокомпаниите.

Новият Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства мина на първо четене в Народното събрание преди около седмица

Вижте повече в репортажа на  Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

126

Анонимен

преди 3 месеца

И тук че е така ,че плават лодки и кораби на зиг заг,чудеса как са ги поставили в Гърция ,ПП видяха от тях и веднага разбраха че е далавера

125

Чичо Бляд

преди 3 месеца

Русия задейства агентурата си в България.

124

Не и в Черно море :)

преди 3 месеца

Още първата година ще се нацели някой кораб с екипаж тръгнал от Одеса след подобаващо изпращане в някой бардак на по кило водка и 5 бири за изтрезняване...

fallback