Снимка БГНЕС

Застреляният в сряда вечерта в София Мартин Божанов - Нотариуса беше собственик на затворен частен клуб за магистрати в София. Това обяви пред bTV Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на Антикорупционния фонд.  

"Трети ден не съм чул от прокуратурата това, с което Мартин Божанов беше най-известен през последните години – той беше собственик на един затворен частен клуб за магистрати много близо до Специализираната прокуратура (закрита преди близо две години - б.р), където се ходеше със специални карти за достъп. Използва се за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво“, твърди Стайков.

Пак Стайков и АКФ осветиха и самия Мартин Божанов - Нотариуса, като името му се появи в разследването на "Антикорупционния фонд"(АКФ) за ресторантьора Веселин Денков. В него бяха излъчени записи на разговори, които Ивайла Бакалова - жената, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста след задържането му през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат арестуваният - най-малко 100 000 евро. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

Той е човекът, който свързва Бакалова с адвокат. В първата част на разследването Божанов е записан по телефона. В разговора се чува, че той казва: "Всичко знам по това производство, знам показанията на свидетели, всичко ми е ясно по него. Но има хора, които лежаха по две години и половина в ареста и твърдяха, че са невинни. Идеята е да видим дали може да помогнем. Ако се лутате само, че той е много невинен, а съдът е много натиснат, тогава ще се въртите в този омагьосан кръг и той ще си стои вътре..."

Обяснява и колко могъщ е  Специализираният съд, след като Бакалова казва, че е говорила и с посолства: "Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересуват посолствата, но може да събере и посолствата при него и да им гледа мярка и на тях. Много е сложна ситуацията. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда. Съдът утре може да вземе и посланика и да му гледа мярка и на него".

Божанов тогава дава интервю на Николай Стайков. В него мъжът, който е известен и с прозвището Нотариус, без да е бил никога такъв, се представя по следния начин: "Занимавам се с търговска дейност и консултантска. Консултирам множество юридически и физически лица по всякакви въпроси. От това как да аранжират градината си или дома си, до това към кой евентуално адвокат да се обърнеш и така нататък".

Сега Стайков твърди, че въпросният клуб за магистрати се намирал в столичния кв. „Гео Милев“ и в него ходили висши и антикорупционни магистрати „При мен стигна, след като осветихме „Осемте джуджета“. Ние видяхме едно затворено заведение с тъмни стъкла, но това е абсолютно потвърдено и призовавам прокуратурата и следствието да си свършат работата и да установят кои са били магистратите с карти за достъп до заведението на Мартин Нотариуса“, каза журналистът в АКФ.

Към момента МВР няма задържан и дори няма заподозрян за разстрела на Мартин Божанов-Нотариуса. Тялото му бе намерено близо до автомобила му в затворен жилищен комплекс, който се намира на "Горнобански път". От думите на висши фактори в МВР излезе, че разследващите нямат към момента дори някакви основни версии. Засега е установено, че е застрелян с един изстрел в главата, вероятно от оградата, но отвън на комплекса.

Появиха се информации, че след разстрела разследващите са направили претърсвания на над 20 адреса, както и че били открити документи за собственост на скъпи имоти зад граница, После се оказа, че става дума за Гърция и засега със сигурност само за един. "Мартин Божанов е имал имоти в Гърция. Колко - ще установим коректна цифра. Имаме данни за един, който е с големи мащаби", обясни шефът на СДВР Любомир Николов.

„Институциите да не се ровят да търсят документи и някакви щуротии, а да хванат да разследват убийството на мъжа ми“, призова Гергана Божанова, съпруга на застреляния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase