Снимка: БГНЕС

На 1 февруари отдаваме почит на жертвите на комунистическия режим. На тази дата преди 79 години са избити най-големият брой български интелектуалци и държавници в рамките на един ден, като по този начин е обезглавен елита на България.

За тези събития доскоро почти не се говореше, а тяхното изучаване в учебните е минимално. Стотици български граждани се събраха днес пред Мемориала на убитите от комунистическия режим в градинката на НДК, за да почетат тяхната памет.

Сред гражданите, дошли да се поклонят, са режисьорът Евгений Михайлов и певецът Васко Кръпката, които още от началото на промените през 1989 г. активно са изразявали своята позиция срещу престъпленията на комунистическия режим у нас.

БГНЕС разговаря с тях за последиците за съвременните българи от незнанието на този период. "За 34 години, изминали от 10 ноември 1989 г., в България не беше направено нищо, за да научим истинската си история", смята Михайлов. Той предупреди, че в момента отново се опитват да фалшифицират историята и да връщат старите фалшиви догми.

„Наш дълг е да предадем на младото поколение истинските факти, истината за окупацията на България, истината за ликвидацията на елита на България и да се опитаме никога да не се повторят тези последствия“, каза Михайлов.

За Васко Кръпката незнанието на историята и на бедите, причинени от комунистическия терор, е спряло развитието на България. "Ясно е, че в историята ще има спорове. За съжаление, в нашите земи все още преобладава мнението на злите сили, които твърдят, че комунизма не е толкова лошо нещо. Те прикриват истината и броя на жертвите, защо и как са убити хората. В България има хора, които са лежали в затвора по политически причини повече, отколкото Нелсън Мандела. Такъв е случаят с Илия Минев, който е лежал в затвора с 3-4 години повече, но тези факти са малко известни навън“, каза известният певец, без който нямаше митинг на СДС в периода 1989-1991 г.

За поредна година на този ден президентът Румен Радев отсъства от поклонението, въпреки че имаше представители на всички институции – правителство, парламент, армия, община и др. И Васко Кръпката, и Евгений Михайлов не са учудени от това отсъствие.

"Изобщо не очаквам от проруския президент да бъде тук. Дори Симеон Сакскборугготски не почете жертвите на комунизма. Това са пионки на Москва, които все още са много силни, но да се надяваме, че скоро ще им свърши царството и България ще поеме по пътя на цивилизацията“, заяви Васко и добави: "Слава на Украйна и на героите! Свобода за България!".

Евгений Михайлов коментира отсъствието на Радев кратко: "Господ гледа и той ще отсъди!"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase