Снимка БГНЕС

В България пристига първият от общо шест медицински хеликоптера. Първата българска въздушна линейка излeтя към страната ни в сряда сутрин от производителя в Италия.

През 2024 г. България ще придобие 3 хеликоптера - един в края на януари, втори в края на юни и третият - през декември, за това вече съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков. През 2025 и 2026 г. ще дойдат и останалите. Застраховката за тази година е осигурена. Проектът стартира през 2020 г., неговият бюджет е 22 млн. лв.

През първата една година хеликоптерът следва да лети само по светло, или 30 мин. преди изгрева и 30 мин. след залеза. Това е изискване на Европейския регламент за авиационна дейност.

Машините ще се използват и при донорска ситуация, при транспортиране на екипи от национални или републикански консултанти за съответните лечебни заведения в страната, транспортиране при спешни състояния на кръвни продукти и др. Хеликоптерът няма да бъде в помощ на Планинската спасителна служба относно търсене, издирване и спасяване. Но тогава, когато трябва да се транспортира пострадал в планината, хеликоптерът ще може да изпълнява тези дейности.

Обхватът на хеликоптера е с радиус от около 200 км от София по права линия. Предвидено е машините да бъдат така разположени, че териториите да се припокрива поне от две машини. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase