Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

"Това, което е характерно за хубавото кафе е, че има вкус на хубаво кафе, а той е сладък като на какао или млечен шоколад, или тъмен шоколад. Това, което със сигурност не трябва да бъде, е горчив. Киселинността в комбинация със сладост показва, че едно кафе е много добро", каза основателят на родна марка кафе Йордан Дъбов в студиото на "България сутрин".

Външни белези, по които можем да познаем дали кафето е добро са ароматът и цветът. Ако го филтрираме, то трябва да има карамелени нюанси. Друг външен знак, че едно кафе е добро, е при изпичане зърната на кафето да не бъдат омазнени.

"Едно от нещата, които смятам, че все още трябва да бъдат леко обяснявани е, че кафето има цена. Много често смятаме през чаша и това дали ще платим една цена от 5-6 лв. за чаша кафе. С най-голяма вероятност по-често няма да зависи от качеството на кафето, което е използвано, а мястото на което го пиете", поясни гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Дъбов отбеляза, че кафето е една от най-достъпните хиперлуксозни храни на нашата планета. Консумацията му през последните 15 години се е увеличила, а също така качеството на кафето се е повишило.

Най-хубаво кафе пият в Азия, където спорът е между две държави - Япония и Южна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Lora

преди 3 месеца

Много е смешно, когати държави, които не произвеждат кафе претендират за марки. Кафето е на страните, които го призвеждат и това трябва да се отбелязва, за да се знае дали е качествено. Кафето в Япония не е лошo, но и те не произвеждат кафе. Най-хубавото кафе съм пила в Кения - местно производство, прясно изпечено, карамелено с леко кисел вкус. Йемен е производител на един от най-добрите сортове кафета, но кафе от Йемен се намира трудно и е много скъпо.

27

Анонимен

преди 3 месеца

Може да сте били неразположени!

26

До 16

преди 3 месеца

Преди повече от 20 години в сутерена на Нродната библиотека в София имаше кафене, в което правеха точно такова кафе - леко киселееше. Само тогава ме е болял стомахът след като изпия чашка кафе, независимо дали консумирам само кафе или е заедно с някакъв десерт. Отначало недоумявах каква е причината, имам здрав стомах. Започнах да наблюдавам и установих, че тази болка, подобна на стомашни киселини, се появява само след като пия кафе там. Не знам каква марка беше, но сигурно е било нещо евтино.

fallback