Снимка: БГНЕС

Колко от асансьорите в страната са стари, с неизправности и опасни? Държавата и фирмите, занимаващи се с ремонти, поддръжка и надзор на пътнически и товарни подемни съоръжения, влязоха в абсурден спор по въпроса, пишат от в. "Сега"

Представители на асансьорния бизнес твърдят, че в България се движат над 90 000 опасни асансьора, които без отлагане трябва да се спрат, за да бъдат основно ремонтирани, реновирани или направо заменени с нови. Тази внушителна бройка всъщност се цитира неизменно поне от 3 години, но предупрежденията зачестиха около Нова година. Вероятното защото от 1 януари 2024 г. е в сила изискване, според което всеки асансьор трябва да е снадбен със специален щит, а ако предпазното приспособление липсва, следват принудително спиране спиране и глоба. В тази връзка отговорният контролен орган - Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН), предупреди, че започва масирани проверки.

След като преди дни шефът на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков за пореден път алармира, че близо 100 000 асансьора в България са в лошо състояние, стари, дори с изтекла годност, от ДАМТН най-сетне решиха да хвърлят малко светлина по въпроса за опасните съоръжения и за контрола.

От агенцията опровергаха "апокалиптичните" числа с данни от тяхната информационна система, които сочат, че "на държавен технически надзор са регистрирани 15 244 асансьора, от които в експлоатация са 10 843, а лицензираните лица са регистрирали 69 471 асансьора, от които в експлоатация са 64 117 бр." Накратко, според информацията на ДАМТН няма как в страната да се тътрят над 90 000 "опасни" асансьора, защото всички регистрирани са по-малко от 85 000, а от тях в експлоатация са 75 000, вкл. и съвсем скоро монтирани, модерни и добре поддържани.    

ДАМТН съобщава още, че през 2023 г. държавните инспектори са направили цели 11 180 технически прегледа и проверки, включително и по подадени сигнали за проблеми. В резултат са били спрени 73 асансьора. С други думи, по-малко от 1% от проверените са се оказали с някаква неизправност.

"Твърденията , че официалната статистика се „крие“ и че над 90 000 асансьора са опасни и всичките са с изтекъл срок на годност, са неверни и насаждат безпочвен страх у ползвателите", се посочва в официална позиция на държавната агенция.

От ДАМТН посочват, че за всеки асансьор има издадена от производителя техническа документация, като в нея не се посочва "срок на годност", защото животът на машината зависи от това как се експлоатира.

Същото казва и Емануела Флорошка, шеф на фондация "Асансьорна безопасност" - всеки неподдържан асансьор може да бъде опасен, без значение дали е нов, или стар. Това, което гарантира безопасност, е редовната техническа поддръжка, сключването на договор за абонаментно обслужване, периодичното извършване на функционални проверки, както и провеждането на ежегодни технически прегледи.

ДАМТН напомня, че годишен технически преглед трябва да се прави поне веднъж годишно (както е при колите). Отделно всеки месец трябва да има "функционални проверки" на асансьорите (освен ако ако не е предвидено друго в инструкцията на производителя). Всеки обитател на блок или кооперация обаче знае, че ежемесечната профилактика е в сферата на пожеланията и че обикновено сервизната фирма праща техник само когато има повреда.   

 

Защита

ДАМНТ дава отчет за проверките, свързани с наличието на предпазен щит под кабината на асансьора (става дума да метална преграда, която е предназначена за случаи, когато пътник се опитва да се измъкне от заседнала между стълбищните площадки кабина и има риск да падне в шахтата).

Изискването за щита е старо - залегна в наредба още през 2014 г. Всъщност по-новите модели фабрично си имат такава защита, а за по-старите асансьори бе даден срок до края на 2023 г. да бъдат снабдени с предпазната преграда. 10-годишният гратисен период вече изтече и сега следват санкции за нарушителите.

Според инспекторите на ДАМТН в повечето жилищни сгради изискването вече е изпълнено. Но все пак от агенцията предупредиха, че от 1 януари започва масови проверки и всеки асансьор, който няма щит, ще бъде спиран.  

И инспекциите вървят  - от началото на годината са направени близо 400, на случаен принцип. Открити са и са спрени от движение общо 36 асансьора - 12 без предпазни щитове и още 24 с други неизправности.

 Кога се стига до спиране?

Миналото лято агенцията даде подробна информация за акция за проверка на техническата безопасност на асансьори в жилищни сгради на територията на гр. Видин, която илюстрира някои от основанията за "запечатване". Инспекторите са проверили 34 съоръжения и са спрели 14 от тях по следните причини:

- не е извършен задължителният годишен технически преглед;

- ползвателите са допуснали асансьорите да се поддържат от лице, което не е вписано в регистъра на ДАМНТ и няма лиценз за такава дейност;

. напукана външна изолация на флексир кабел;

- неработещо устройство за двустранна разговорна връзка в кабината на асансьора (ако човек заседне - заради спиране на тока или заради повреда, да може да извика помощ) .

От 1 януари към основанията за спиране се добавя и липсата на щит. От ДАМТН уверяват, че ще бдят за сигурността на асансьорите и ще затегнат контрола върху поддържащите и надзорните фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase